ANKARA'nın tam ortasında, Valilik binasına 100 metre mesafede bulunan ve birçok kamu ve özel kurumlara ev sahipliği yapan eski adı İsmatpaşa olan Hacıbayram Mahallesi'nde ilkokul olmaması, mahalle sakinlerine zor anlar yaşatıyor. Aileler, 3 kilometre mesafedeki okulun uzaklığı ile birlikte tinerci ve balici gençlerin saldırılarından endişe ediyorlar.

BENTDERESİ'NDEKİ OKUL 3 KİLOMETRE

Geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm nedeniyle mahallede bulunan Yahya Galip Kargı İlkokulu'nun yıkıldığını, Turgut Reis İlkokulu'nun ise rehabilitasyon merkezine dönüştürüldüğünü ifade eden mahalle sakinleri, "Bu mahalle, yaklaşık 6 bin 500 nüfusa sahipti. Kentsel dönüşüm nedeniyle evi yıkılan 2 binden fazla insan bu bölgeden başka yerlere göçtüler. Mahallemizde bulunan iki ilköğretim okulundan birini yıktılar, diğerini ise başka rehabilitasyon merkezine dönüştürdüler. Mahalle sakinleri olarak 250 kadar çocuğumuzu en yakın Bentderesi Caddesi üzerinde bulunan Seymenler İlkokulu'na göndermek zorunda kaldık. Bu okulun mahallemize yakınlığı yaklaşık 3 kilometre" diyerek sıkıntılarını dile getirdiler.

TİNERCİ-BALİCİ TEHLİKESİ

Okula giden çocuklarının yol boyunca birçok tehlike ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Hacıbayram Mahallesi sakinleri, "Başta trafik olmak üzere Ankara Kalesi diplerinde çocuklarımız tiner-bali gibi uyuşturucu bağımlılarının ara ara saldırılarına maruz kalıyorlar. Bu nedenle 7-12 yaş grubu çocuklarımızı her gün kendimiz götürüp getirmek zorunda kalıyoruz. İşimiz olduğunda da çocuklarımız kendi başlarına gidemediği için ,okullarına devam edemiyorlar. İlkokulun zorunlu olduğunu söylüyorlar. Bizler çocuklarımızı okula göndermeyince eğitim kurumlarından tenkitler alıyoruz. Şu anda mahallede n az 50 öğrenci imkansızlıklar nedeniyle okullarına devam edemiyorlar. Bizim yetkililerden isteğimiz, ya yıkılan okulumuzu yeniden yapsınlar, ya da okula gidemeyen öğrencilere servis sağlasınlar" diye konuştular.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YIKIMI

Hacıbayram Mahallesi sakinleri, geçimlerini seyyar satıcılık başta olmak üzere temizlik işçiliği ve şoförlük gibi işlerde çalışarak hayata tutunmaya çalıştıklarını ifade ettiler. Mahalle Sakini Namık Yaşar Yaradılmış, "Hacıbayram Veli Camisi'nin çevresine kurulmuş, Ankara Valiliği'nin 100 metre arkasında ve birçok kamu ve özel işletmelerin bulunduğu mahallemizde ilkokul olmaması, bizlere zor anlar yaşatıyor. Mahallemizin nüfusu geçtiğimiz yıllarda 6 bin 500 civarındaydı. Kentsel dönüşüm nedeniyle bazı evler yıkıldı. Ama mahallede şu an 4 binden fazla insan yaşamakta. İki ilkokul binamız vardı, birini yıktılar, diğerini ise rehabilitasyon binasına dönüştürdüler. Şimdi yaklaşık 250 öğrenci, mahalemize en yakın 3 kilometre uzaklıktaki Bentderesi Cadesi üzerinde bulunan Seymenler İlkokulu'na başta trafik karmaşası olmak üzere yol boyunca tiner-bali çeken insanların arasından gelip-gidiyorlar. Bu mahallede yaşayan insanlar dar gelirli. Evlerine ekmek almakta bile zorlanan aileler var. Bu nedenle mahalle sakinleri olarak ya yıkılan ilkokulu yeniden yapsınlar, veya çocuklarımızın güvenli olarak okula gitmeleri için yetkiler servis sağlasınlar. Eğitim seviyesi çok düşük olan bu mahallede çocuklar okula gitmezlerse, ileride suç işleme oranları da artacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI