JAPONYA'ya yapılan ziyaretten dönerken 1890 yılında Pasifik Okyanusu'nda 550 denizcisiyle batan Ertuğrul Fırkateyni'nde sürdürülen kazı ve kurtarma çalışmalarının bu yılki etabında; birçok yeni eser daha ortaya çıkarıldı. Eserler arasında askerlere ait giysilerin yanı sıra gemiye ait bir mayın da bulundu. Bu yılki hedefin, geminin kasasına ulaşmak olduğu belirtildi.

Pasifik Okyanusu'nda batan Ertuğrul Fırkateyni'nde 9 yıl önce başlayan kazı ve kurtarma çalışmalarının bu yılki etabı 15 Ocak'ta başladı. Ertuğrul'un battığı kayalıklardan 200 metre açıkta ve 30-45 metre derinlikte yürütülen çalışmalarda her gün 8 dalgıç toplam 8 saat süren çalışmayla on günde 450 yeni eseri gün ışığına çıkardı. Yapılan kazı çalışmalarında gemiye ait bir mayın, porselen tabaklar, gemiye ait ahşap ve demir aksam, subayların kullandığı eşyalar, kol düğmeleri, makaralar, kapı kolları ve musluklara rastlandı. Konservasyonu tamamlanan bazı eserler, o yıllara yolculuk ettirdi. Kuşimoto Ertuğrul Konservasyon Merkezi'nde yapılan konservasyon ve temizleme çalışmalarının ardından eserlerin aynı kentteki Türk Müzesi'nde sergileneceği belirtildi.

ABD'li, Türk ve Japon bilim adamları ile dalgıçların yer aldığı kazı çalışmalarının başkanlığını yütüren Tufan Turanlı, "2007 yılında başladığımız çalışmalarda bugüne kadar fırkateyn ve subaylarımıza ait 9 bine yakın eseri gün ışığına çıkardık. Yeni eserler çıktıkça bizi şaşırtmaya devam ediyor. 30-45 metre derinlikte bulunan Ertuğrul'un kasasına ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

MOBİL ERTUĞRUL LABORATUVARI ÜLKEYİ GEZECEK
Bodrum Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) ve Sualtı Arkeoloji Enstitüsü işbirliğinde 2007'den beri süren projede çıkarılan eserlerin Türkiye ve Japonya'da 11 sergi, 800'ün üstünde gazete haberi ve televizyon programıyla dünyaya tanıtıldığı belirten Turanlı, "Bu yılki kazı çalışmalarına çok hızlı başladık. Her gün çıkardığımız onlarca eser bizi hayretler içerisinde bırakıyor. Asıl amacımız Ertuğrul'un kasasına ulaşmak. Bu yıl Mobil Ertuğrul Laboratuvarı kurarak, Ertuğrul şehitlerinin anısını canlı tutarak Türkiye'nin her köşesine bu değerli eşyaları götürerek sergilemek ve insanımıza o günün şartlarında barış ve dostluk götürmek için binlerce mil yol kat ederek yaşamlarını yitiren subaylarımızın bugün oluşturduğu Türk- Japon dostluğunu anlatmak" dedi.

Ertuğrul Fırkateyni'nin izinde programını başlattıklarını söyleyen Turanlı, "Mayıs 2016'da başlaması planlanan programın ilk ve onur konuğu olarak ünlü Şair Can Yücel'in kardeşi Gülümser Yücel de Kuşimoto'ya gidecek. Ertuğrul'un Kaptanı Yarbay Ali beyin torunu olan Gülümser Yücel, dedesinin nefes verdiği toprakları ve şehitliği ziyaret edecek" dedi. Turanlı, bu yılki çalışmaların 15 Şubat 2016'ya kadar süreceğini belirtti.
Ertuğrul'da geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında, winchester marka tüfekler ve toplar gün ışığına çıkarılmıştı.

FOTOĞRAFLI