Gurbet GÖKÇE- Engin ÖZMEN/KIRCAALİ (Bulgaristan), () - BULGARİSTAN'daki erken genel seçimlerde çifte vatandaş oldukları için oy kullanacak soydaşlardan yaklaşık 10 bin seçmen, engelleme ve protestolara karşın sınırı geçip sandık başına gitti. Ancak sandık başında da sorunla karşılaşan Türk seçmenlere, başkalarından yardım almadan sadece kendilerinin el yazısıyla Bulgarca form doldurma zorunluluğu getirildi. Bu uygulama onları zorlarken, bazıları da seçmen listelerinden isimlerinin çıkarıldığını görünce şoke oldu.
Bulgaristan'da bugün 6 milyon 500 bin seçmen erken genel seçimlerde sandık başına gitti. Bulgaristan parlamentosunun 240 sandalyesini seçmek için bugün saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 20.00'de sona erecek. Ülkede 13 siyasi partinin yarıştığı  seçimlere katılım oranının yüzde 65'lerde olması bekleniyor.
TÜRKLERİN 2 PARTİSİ VAR
Bulgaristan seçimlerinde Türkleri HÖH ve DOST partisi temsil ediyor. Yaklaşık 1 milyon 100 bin Türk'ün yaşadığı Bulgaristan'da 650 bin civarında da Türk seçmen bulunuyor. Bulgaristan'da seçimler öncesinde bazı siyasi partiler, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların oy kullanmasını istemediklerini dile getirerek, sınır kapılarında geçen hafta boyunca protesto eylemleri yaptı. En son geçen cuma günü Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı girişini kapatan protestocular, gün boyu Türk seçmenlerin ülkeye girişini engellemeye çalıştı. Bazı seçmenler uzun süre içinde bekledikleri otobüslerden inerek bavulları ellerinde yürüyerek sınırı geçmeyi tercih etti.
KAYITLARI SİLİNMİŞ
Engellemelere rağmen Türkiye'den yaklaşık 10 bin çifte vatandaşın Bulgaristan'a oy vermek için geldiği belirtildi. Türk seçmenlerin bazıları, bu sabah saatlerinden itibaren gittileri sandık başlarında seçmen listelerinden adlarının silindiğini görünce şoke oldu.
Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali kentinde, sandık başına giden Türk seçmenlerin bazılarına, ülke seçmen listelerinin güncellendiği ve ülke dışında yaşadıklarının belirlendiği için listeden çıkarıldıkları bildirildi. Bu durum karşısında seçmenler büyük şaşkınlık yaşadı.
Seçmen kayıtları silinenlerden sandık başlarına konulan ve Bulgarca, Kiril alfabesiyle yazan, 'Başka ülkede oy kullanmayacağım. Burada oyumu kullandım' yazılı formların başkalarının yardımı olmadan sadece kendilerinin el yazısıyla doldurulması istenerek güçlük çıkarıldı.
Yıllarca ülke dışında yaşayan ve aralarında yaşlıların da bulunduğu Türk seçmenlerin bazılarının tam olarak anlayamadıkları formları doldurmakta güçlük çektiklerini belirterek, Türk partilerinin yetkililerinden yardım talebinde bulundu.
AZİS: BİRLİK OLMALIYIZ
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, bazı Türklerin seçmen listelerinden çıkarıldığını belirterek, kendilerine bu yönde şikayetler geldiğini söyledi. Hasan Azis, "Bulgaristan'da ikameti bulunan ancak ülke dışına çıkanlar Bulgarlar tarafından tespit edildi. Bazı seçmenler bu nedenle listeden çıkarıldı. Bize bu yönde gelen şikayetleri değerlendirip, Bulgar makamlarıyla görüşüyoruz. Sandık başlarındaki formları doldurulmasında kolaylıklar sağlanması ve insanların oy kullanmaları için çalışmalarımız sürüyor" dedi. 
Kırcaali Yordan Yovkof Lisesi'nde oyunu kullanan Hasan Azis, bu seçimlerin her zamankinden daha önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu seçimin bizi bir arada tutarak daha güçlü hale gelmemizi, Bulgaristan'da da bir faktör olmayı hedefliyoruz. Bu seçimlerin sadece gönlümüzden değil, aklımızdan da geçmesi gerekiyor. Bu seçimler stratejiktir, bu seçimler önümüzdeki 15 yılın stratejisini ve yolunu çizeceğini düşünüyoruz. Uzun yolun tek bir temeli vardır o da güçlü olmak. Toplum olarak Türkiye ve Bulgaristan'da güçlü olmamız gerekir. Bulgaristan'da güçlü olmak Avrupa'da güçlü olmak demektir. Bulgaristan'da güçlü olmak Türkiye'de güçlü olmak demektir. Aynı şekilde Türkiye'de güçlü olmak, Bulgaristan'da güçlü olmak demektir. Birlik olup bir yolda yürümemiz gerekiyor."
Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali kentinde seçimler oldukça sakin bir havada geçiyor. Okullarda polisler güvenlik önlemleri alırken, zaman zaman oy verme kuyruklarının oluştuğu görüldü.

FOTOĞRAFLI