Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yıldönümü kutlandı. Kent protokolü, 'Alınteri- 8' isimli feribota binerek, deniz şehitleri adına denize çelenk bıraktı.
Çanakkale'de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kent merkezinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama programı saat 09.00'da, Çanakkale Liman Başkanı Mehmet Bayram'ın Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türk Bayrağı göndere çekildi. Konuşma yapan Çanakkale Liman Başkanı Mehmet Bayram, 90 yıl önce 1 Temmuz 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bayram şunları söyledi:
"Kabotaj Kanunu'yla önü açılan denizciliğimizin son yıllardaki kazanımları, 2002'den beri kara listede olan Türk Bayraklı gemiler, 2009'dan bu yana beyaz listededirler. Beyaz listede ticaret gemisi filomuzun kondisyon olarak uluslararası arenada en üst seviyede olduğunun tescilidir. Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri, uluslararası düzeyde kabul görmüş olup gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmiştir. Kıyı yapıları ve tersanelerde, dünya denizci ülkeleri ile rekabete girilmiş ve özellikle gemi inşası üzerinde büyük gelişmeler sağlanmıştır."
Konuşmanın ardından Çanakkale Boğazı'ndaki törene geçildi. Çanakkale Valisi Hamza Erkal ve protokol üyeleri, 'Alınteri-8' isimli feribota binerek deniz şehitleri adına, denize çelenk bıraktı.
RÖMORKÖRLERDEN SU GÖSTERİSİ
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörlerden, kutlamalar kapsamında havaya su sıkılıp görsel etkinlik gerçekleştirildi. Türk bayrakları asılı balıkçı tekneleri de Çanakkale Boğazında kutlanan Kabotaj Bayramına ayrı bir renk kattı.

FOTOĞRAFLI