CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini derhal Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade etmesi gerektiğini belirterek, "Hükümeti kurma görevi geciktirilmeden genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na verilmelidir" dedi. 

Ak Parti-MHP görüşmesinin ardından koalisyonunun kurulamayacağının açıklanması CHP'yi harekete geçirdi. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, hükümeti kurma görevinin CHP'ye verilmesi gerektiğini söyledi. Milletvekili Özel, "Başbakan Davutoğlu'nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeden sonra bir hükümet kurulma ihtimalinin ortadan kalktığı görülüyor. Bu durumda kendisine düşen hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a iade etmektir. Bugünden tezi yok zaman geçirmeden görevi iade etsin.

Türkiye'de hükümetin kurulması için tam bir hafta var. Biz bu görevi iade etmesini ve Cumhurbaşkanının da genel başkanımız Kılıçdaroğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirmesini bekliyoruz. Bunun yapılmadığı durum veya her türlü gecikme milli iradeye saygısızlık, milli iradeye darbe ve seçmeye saygısızlık olarak görülür. Görevin iade edilmesinin ve hükümetin kurulması görevinin CHP'ye verilmemesi Cumhurbaşkanı hakkındaki tarafsız davranmıyor tezini sonuna kadar güçlendirir. Cumhurbaşkanının demokrasiye sivil darbe yaptığı tezini güçlendirir.

Ara rejim tartışmalarını ortaya çıkarır. Kurallar bellidir. En çok oyu alan partinin liderine görev verilir. Ama o hükümeti kuramazsa sırasıyla diğer liderlere geçer. 45 günlük sürenin bugün 38'inci günündeyiz. Anayasa hükümetin kurulmadığı durumda erken seçime hükmediyor. Oysaki şu an hükümetin kurulması için 7 gün süre var" dedi.

Bugün kurulamadığı anlaşılan hükümetin sadece Davutoğlu'nun başbakanlığındaki hükümet olduğuna dikkati çeken Özel, "Liderlerin Twitter'den yaptıkları açıklamalara veya gazetelere verdiği beyanatlara bakılarak hükümetin kurulup kurulmayacağı belli olmaz. Görev verilecek resmi bir temas yapılacak. Genel başkanımızın diğer partilerin genel başkanları ile bu temasları gerçekleştirmeden hükümet kurulup kurulmayacağının test edilmesi mümkün değildir. Zaman geçirmeden görevin iadesini ve yeni görevlendirmeyi bekliyoruz" diye konuştu.

"DARBENİN DANİSKASI OLUR"
Milletvekili Özel, hükümeti kurma görevinin CHP'ye verilmemesi durumunda bunun bir darbe olacağını da vurgulayarak, şunları söyledi:
"AKP kendisine karşı en ufak eleştiride dahi bu bana karşı darbe girişimidir derken eğer hükümet kuramayacağı anlaşıldığı halde görevi iade etmezse ya da o eder Cumhurbaşkanı görevlendirmezse bu darbenin daniskası olur.
Bugüne kadar biz AKP'ye oy veren yüzde 40 seçmene saygılı davrandık. Ama bugün AKP kendisine o vermeyen yüzde 60'lık kesime saygılı davranmalıdır. Aksi durum, 'Bu bir demokrasi oyunu. Ben esas faktörüm, diğer partiler figüran' demek olur. 'Ben varsam demokrasi var, yoksam demokrasi yok' demek olur. Bunu yaparlarsa bu da demokrasimiz için kara bir leke olur. Biz AKP seçmenin kararına saygılı davrandık. Onlar da şimdi bizim ve diğer partilerin seçmenlerine saygılı davranmak zorundadır."

"SİVİL DARBE GİRİŞİMİNİ ENGELLEYECEĞİZ"
Gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini kaydeden Özel, her türlü mücadeleyi yapacaklarını belirterek, "Biz dikkatle Başbakan Davutoğlu'nun bu görevi iade etmesini ve yeni görevlendirme için cumhurbaşkanının temas kurmasını dikkatle takip ediyoruz. Bunun yapılmadığı durumda demokrasi sınırları içinde hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz. Bundan sonra milli iradeye saygı ve bize verilen her bir oya saygı mücadelesidir. Bir sivil darbe girişimini engellemeye çalışacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI