CHP Manisa Milletvekili ve milletvekili adayı Özgür Özel, dün Resmi Gazete'de yayımlanan rödovans sözleşmelerinde, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışları için fiyat farkının ödenmesine ilişkin kararı değerlendirip, AK Parti Hükümeti'ni eleştirdi.
Milletvekili Özgür Özel yaptığı yazılı açıklamada, "Memura, emekliye, işçiye kaynak bulamayan, asgari ücretten vergi kaldırmak için kaynak bulamayan, 'çiftiye mazotu 1.5 liradan vereceğiz' deyince 'kaynak nerede' diye soran, vatandaş için ortaya koyduğumuz projelere kaynak diye laf edip, çemkirenler; gördük ki Alp Gürkan'a kaynağı bulmuşlar. Rödovans sözleşmelerinde meydana gelen maliyet artışına ilişkin bir Bakanlar Kurulu kararı almışlar" dedi.
Bu uygulamanın daha önce de komisyona geldiğine dikkati çeken Özel, "Maliyenin ve kurumun bürokratları milletvekillerinin sorularını cevaplayamayınca geri çektiler. Daha sonra TBMM'ye getirdiler. Ancak, bu sefer de gelen tepkiler üzerine uygulamadan vazgeçtiler, geri çektiler. 'Maden işçisi 2 bin TL'nin altında ücret almasın' denilince hükümet adeta isyan etmişti. Uzun direnmeden sonra muhalefetin baskısı ile madenciye 2 bin lira asgari ücret verilmesi yasalaşmıştı. 'Madenci çalışmaktan yorgun. Ölüyor, böyle çalışma sistemi mi olur? 2 gün hafta tatili olsun' dedik, karşımıza 'maliyet' diye çıktılar. Onların bahaneleri belki küçük özel madenler için haklı görülebilirdi ama büyük rödovansçılarla al gülüm ver gülüm ilişkisinde olduklarını sürekli söylüyorduk. Nitekim giderayak bunu doğruladılar ve rödvansçılarına kıyak yapmak için böyle bir kararı çıkarttılar. Bir yıldır yaşam odası için, iş güvenliği için kaynak bulamayanlar Soma A.Ş.'ye kaynağı buldular. Meclise getirdikleri teklifin hesaplamasına göre sadece Soma A.Ş.'ye 250 milyon TL kaynak aktarılacaktı. Bugün yaptıkları uygulama ile şimdi bunu bütün rödovansçılara veriyorlar. Oysa bazı şirketler, iki gün hafta tatilini uygun görüyordu. Bakanlar Kurulu, sanki bu şirketlerin yönetim kurulu gibi davrandı. Apar topar böyle bir kararı almalarının nedeni de tek başlarına bir daha Bakanlar Kurulu'nda oturamayacak olmaları, bugüne kadar şirketlere verdikleri sözleri yerine getirme telaşına düşmeleridir" dedi.
Özel şöyle devam etti:
"Ayrıca karar sadece rödovans sözleşmeleri ile ilgili ve açıkça görülüyor ki Zonguldak, Aydın ve Konya'daki mağduriyet bahane edilip büyük şirketlere para aktarmak asıl niyetleri. Çünkü gideceklerini anladıkları için bir takım şirketlere verdikleri vaatleri tutmaya çalışıyorlar. Madenciye, işçiye, emekçiye kaynak bulamayan ama rödovansçılara gider ayak kıyağı geçenlerin gerçek yüzleri bugün bir kez daha ortaya çıkmıştır."

FOTOĞRAFLI