Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, () - DENİZLİ'de çölyak hastaları, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü'nde, 'Glutensiz Türkiye' sloganıyla Ankara'dan bisikletle yola çıkan Hakan Pekzorlu'yu karşıladı.
Ankara'dan 9 Mayıs'ta bisikletle yola çıkan sporcu Hakan Pekzorlu, Eskişehir, Afyon, Burdur ve Antalya'dan sonra altıncı durağı olan Denizli'ye geldi. Üçgen Kavşağı'nda Türk Telekom Bisiklet Takımı ve Denizli Çölyak Derneği üyeleri tarafından karşılanan Pekzorlu, Gazi Bulvarı üzerinden kortej yürüyüşü ile Delikliçınar Meydanı'na geldi. Pekzorlu, dernek üyeleriyle birlikte yapılan basın açıklamasının ardından bisikleti ile Aydın'a hareket etti.
Dernek üyeleri ve Hakan Pekzorlu burada meydandan geçen vatandaşları çölyak hastalığını anlatan broşürler ve kitapçık dağıttı. Çölyak hastalığı hakkında farkındalık yaratmak için sosyal sorumluluk projesinde görev aldığını söyleyen Pekzorlu, 1750 kilometreden oluşan turunun 13 Haziran'da İstanbul'da sona ereceğini söyledi. Pekzorlu, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Yalova, İzmit'e pedal basıp İstanbul'da turu sonlandıracak.
Denizli'de 75 üyelerinin bulunduğunu 300 hastanın takibini yaptıklarını belirten Denizli Çölyak Derneği Başkanı Türkan Satır, "Sağlık Bakanlığı desteği ile düzenlenen etkinlik Denizli'ye ulaştı. Çölyak hastalığı ile ilgili toplumda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Ülkemizde çölyak hastalığının teşhisi çok düşük seviyede. 100 çölyak hastasının sadece dördüne teşhis konulmuş durumda. Bu oran Avrupa'da yüzde 10, Amerika da yüzde 17'ye ulaşıyor. Çölyak ve glutene bağlı rahatsızlıkların geç teşhisi, toplum sağlığını, iş gücü verimliliğini olumsuz yönde etkilerken toplumsal, sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getiriyor" dedi.
Meydanda bir süre oyun oynayan dernek üyeleri ve çölyak hastaları, vatandaşlara broşür dağıtıp, bilgilendirme çalışması yaptı.

FOTOĞRAFLI