Özden ATİK -Can EROK/İSTANBUL,() Gazeteciler Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Musa Kart'ın arasında bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik 19 sanıklı davanın beşinci duruşması görülüyor. Sanık avukatlarının taleplerinin alındığı duruşmada, mahkemenin tahliye ve diğer talepler konusunda bugün ara kararını açıklaması bekleniyor.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Cumhuriyet Davası'nın beşinci duruşması görüldüğü sırada, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde çok sayıda gazeteci, milletvekili, sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. "Özgür basın susturulamaz" sloganları atan grupta, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri sırayla açıklama yaptı. 


 

"TUTUKLULUK 271. GÜNÜNDE"

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu adına açıklama yapan gazeteci Ceyda Karan, tutuklulukların bugün 271. güne ulaştığını belirterek "Bizler aylardır tutuklu olan gazeteci arkadaşlarımızın haklılığından hiçbir zaman, zerrece kuşku duymadık. Arkadaşlarımızın tutuklanmasının sadece Cumhuriyet'i susturmayı, yok etmeyi değil, bütün gazetecileri hizaya sokmaya hedeflediği daha ilk andan itibaren söyledik" dedi. 


 

"YARGIÇLAR İÇİN KARAR ZAMANI"

"Daha yolun en başında tarihin çöplüğüne atılan Cumhuriyet davasında yargıçlar için karar zamanı" diyen Karan, şunları söyledi: "Ya bugün sadece bir avuç iktidar yalakasının inanırmış taklidi yaptığı, zulüm son bulacak ve tüm Cumhuriyet emekçileri serbest bırakılacak ki, bu durumda adalet adına yeni bir sayfa açılacak. Ya da 271 gündür yaşatılan zulmün devamında ısrar edilecek ki, bu durumda da adalet müessesesi kendi cenazesinin namazını kılacak. Yapılacak tercihi bugün hep birlikte göreceğiz. fakat yine de bileceğiz ki, Cumhuriyet davasında karar ne olursa olsun adalet hemen öyle gelmeyecek. O yüzden ülkenin dört bir yanında haksızlıklar, adaletsizlikler devam ettiği sürece gazeteci arkadaşımız Ahmet Şık'ın ithamındaki şu sözler aklmızda olacak: Zorbalar şunu bilsin ki, hiçbir zalimlik, tarihin akışını engelleyemez. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet. Cumhuriyet davası çöktü, hepsini istiyoruz. Gazetecilere özgürlük." 


 

TOPLUCA CUMHURİYET OKUMA EYLEMİ YAPTILAR

Ayrıca adliye önünde CHP Milletvekilleri ve gazetecilerin bulunduğu bir grup, toplu Cumhuriyet Gazetesi okuma eylemi yaptı. Grup, gazetenin bugünkü sayısını sesli olarak okudu.

(FOTOĞRAF)