Elif DEMİRCİ- Tufan HAMARAT/İZMİR, () - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, İzmir'de, Merkez Bankası İzmir Şubesi'nin bulunduğu binada hazırlanan Başbakanlık Ofisi'nin açılışını yaptı, fırsat buldukça kente geleceğini söyledi. Başbakan Davutoğlu'nun, kaldığı otelden açılış için gelirken bindiği Başbakanlık otobüsünde 'Ah Bir Ataş Ver' adlı türkü çalındı.
Başbakan Ahmet Davutğlu, eşi Sare Davuoğlu ile birlikte kaldığı Swissotel Büyük Efes'ten ayrılırken Başbakanlık otobüsüne bindi. Davutoğlu eşiyle birlikte otobüsün ön tarafına geçip camdan İzmirliler'i selamladı. Otobüsün üzerine keskin nişancılar çıktı, önünde ve arkasında da çok sayıda koruma aracı yer aldı. Polisler, konvoy ilerlerken aracın açık kapılarında ayakta durdu.
Otobüsten 'Ah Bir Ataş Ver' adlı türkü çalınarak Konak Meydanı'ndaki Başbakanlık Ofisi'nin açılış törenine gidildi. İzmir Büyükşehir Belediye binasının karşısındaki Merkez Bankası'nın bulunduğu binanın iki katı Başbakanlık Ofisi olarak düzenlendi. Açılış törenine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ile İzmir milletvekilleri katıldı. Binanın önünde 'Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık' yazan yer bordo renkli kadife örtü ile örtüldü. Rüzgardan açılmaması için de görevliler örtüyü tuttu.
'İZMİR UFUK ŞEHRİ'
Başbakan Davutoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"İzmir her zaman vurguladığımız gibi ülkemizin, milletimizin ufuk şehridir. Anadolu'dan İzmir'e doğru atalarımız Çakabey öncülüğünde yürürken İzmir'i, Akdeniz'e uzanan kısrak başı ilan ettiler, milletimizin temsil mekanı kıldılar. 16. yüzyılda Akdeniz, büyük Türk gölü haline dönüştü, İzmir bu büyük havzanın en önemli şehri haline geldi. İzmir, çağdaşlaşma döneminde bütün önemli düşünce akımlarının giriş kapısı oldu. En önemlisi, ülkemiz işgale uğradığında burada Hasan Tahsin ve tüm milletimiz burada bu işgale boyun eğmeyeceğimizin işaret fişeğini çaktı. Cumhuriyetimizin habercisi olarak Atatürk ve istiklal askerleri Kocatepe'den İzmir'e yürürken İzmir'i Cumhuriyetimizin öncü şehri olarak, ilk habercisi olarak ilan etmiş oldular. İstiklalimizi burada kazandık. Demokrasiyi inşa ederken Adnan Menderes ve arkadaşları İzmir'de büyük bir siyasi meşaleyi öncülük olarak öne çıkardılar. Her zaman İzmir tarihimizin öncü ufuk şehri oldu. Asya ve Avrupa, Anadolu ile Akdeniz arasındaki buluşmanın merkezi oldu. İzmir bugün de devletimizin, sadece ülkemizin üçüncü büyük şehri değil, devletimizin de en önemli faaliyetlerin ekonomik, siyasi, kültürel faaliyetlerinin yapıldığı merkez ufuk şehirlerinin başında geliyor."
'İZMİR'İN KARAKTERİSTLİĞİNİ YANSITAN BİR MEKAN'
Başbakan Davutoğlu, İzmir'e Başbakanlık Ofisi açmayı zorunlu gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu açıdan arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmeden sonra ofisin açılmasını zaruri gördük. Daha önce sadece Ankara'da vardı. Sayın Başbakanımız döneminde İstanbul'da da ofis açılmasına karar verdiler. Bu bir anlamda Başbakanlık ve hükümet, devlet hizmetlerinin ülke sathına yayılması bakımından önem taşıyordu. Şimdi artık İstanbul'da birçok hükümet toplantısı ve misafir ağırlama anlamında Dolmabahçe'de ofis önemli görev ifade ediyor. Başbakanlık görevini aldıktan sonra ilk ziyaretimde müjdelemiştik burayı. Bunun için uygun mekan arayışlarına başladık ve en uygun olarak İzmir'in bu denize bakan ve İzmir'in karakteristiğini yansıtan mekanda karar kıldık."
'FIRSAT BULDUKÇA İZMİR'DEYİM'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Ofisi'nin İzmir'e verilen değeri gösterdiğini söyleyerek, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Hakkari'den Edirne'ye Artvin'den Muğla'ya kadar ülkemizin her yerinde vatandaşlarımıza hizmeti asli görev addeder. İzmir'de bu ofisin açılmasıyla bir anlamda verdiğimiz önemi göstermenin yanında Akdeniz ve Avrupa ufkumuzu da göstermiş oluyoruz. Fırsat buldukça ve bunu sık sık bulacağıma inanıyorum, bazı resmi toplantılarımızı İzmir'de yapacağız. Resmi ağırlamalarımızı İzmir'de yapacağız. Bazı bakanlar arasında yapılacak toplantıları da İzmir'e taşıyacağız. Bu karar ülkemizin perspektifi, İzmir'e verdiğimiz önemi göstermek bakımından çok önemli" dedi.
'BU BİNADA ALINACAK KARARLAR HAYIRLI OLSUN'
Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Burada yapılan çalışmalarla güzel hizmetleri hep beraber İzmir'imize, ülkemize kazandırırız. İzmir bizim Türkiye'yle birlikte yükselen en önemli Akdeniz şehri Avrupa ve dünya şehri olma niteliği kazanan bir öncü şehrimiz olmaya devam edecektir. Güzel hizmetlere vesile olmasını diliyorum. Allah bu binada alınacak kararları, ülkemiz İzmir için hayırlı kılsın. İzmir'imizi de ülkemizi de yükselen ülke şehir olarak dünyada her zaman al bayrağı onurla temsil etme görevini şerefini bize nasip etsin. Hayırlı olsun diyorum."
ÖRTÜYÜ İŞÇİLER TUTTU
Davutoğlu, ipi çekerek bordo örtüyü kaldırınca, 'Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık' yazısı ortaya çıktı. Başbakan ve protokol daha sonra binanın içine girdi.
Tören bitiminde ayrılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, basın mensuplarının sorusu üzerine yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar projelerimizi kağıt üzerinde anlatıyorduk yerinde sunamıyorduk. Burada konuşlanacak bürokrasiye, bakanlık temsilcilerine projelerimizi aktarabiliriz. Gerekliliğini anlatabiliriz. Ankara diplomasisinde daha başarılı olacağına inanıyorum. Hayırlı olsun" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da basın mensuplarının sorusu üzerine yaptığı değerlendirmede, "Çok iyi bir yer seçilmiş. Karşısında belediye binası, yanında deniz, önünde tarihi Kemeraltı Çarşısı. Başbakanımız ayda en az iki kez özel toplantılara buraya gelecek. Merkez Bankası binasının üçte ikisini kullanacağız. İzmir ve ülkemiz için alınan kararlarda etkili olacak" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, Başbakanlık Ofisi'ni inceledikten sona binadan ayrılırken basın mensuplarının, "Nasıl buldunuz?" sorusu üzerine yaptığı açıklamada, "Çok iyi buldum. Ankara'daki Başbakanlık binasından bazı eşyaları buraya getirdik. 7 Haziran seçimlerinden sonra ilk bakanlar kurulu toplantısını da burada yapmayı değerlendirmeye aldık" dedi.
Davutoğlu, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı gerçeçekleşti. Başbakan Davutoğlu daha sonra Manisa mitingine gitmek için Büyükşehir Belediyesi'nden ayrıldı.

FOTOĞRAFLI