İZMİR HDP'NİN EN FAZLA OY ARTTIRDIĞI İL 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Tepekule İş Merkezi'ndeki 'İzmir barış istiyor' konulu toplantıya katıldı. Toplantıda ilk olarak, Bayraklı İlçesi'nde açlık grevi yaptıkları açıklanan barış anneleri, kürsüye çıktı. Annelerden birisinin kürtçe yaptığı konuşmadan sonra kürsüyle çıkan İl Eş Başkanı Dilek Aykan, "İzmir'de barışın sesi olmak için bir araya geldik. Tek dilimiz barış olacak" dedi.

Ardından kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir'in oran olarak partisinin en fazla oyunu arttırdığı il olduğunu söyledi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "İzmir'den ses verdiğiniz barış dostluktan daha fazla güçlenerek yer almaya devam edeceğiz. Menziline varacağımız yere ulaşacaktır. Benim verdiğimden çok İzmir halkının verdiği mesaj çok daha anlamlıdır. İzmir'in verdiği ses 7 Haziran'da en anlamlı seslerden birisi oldu.

81 ilde en büyük oran artışı İzmir'de oldu. HDP'nin oy oranının arttığı birinci ildi. Elbetteki Karadeniz'den Trakya'dan çok güçlü mesajlar aldık. Verdiğimiz söz halklara alanlarda verdiğimiz söz, hep birlikte evlere ulaştı. İşyerlerine tarlalara ulaştı. Kadınların sesi meydanlardan Ankara'ya kadar ulaştı. Gençlerin ölmek öldürmek istemiyorum sesi ulaştı" dedi.

AKP'Lİ SEÇMEN DE RAHAT NEFES ALDI
HDP'nin aldığı seçim sonucunun çok önemli olduğunu anlatan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş şöyle devam etti: "AKP'li seçmen bile rahat bir nefes aldı. Türkiye'nin buna ihtiyacı vardı Tek parti tek adam dayatmalarından kurtulup, koalisyonla nefes alacak zamana ihtiyacı vardı. 7 Haziran akşamı sizler HDP için çalışanlar bütün Türkiye'de kazandırmayı başardınız. Halk mesajı aldı da bir de doğru okumayanlar oldu. İşte bugünkü olayların nedeni o mesajı alamayanlardan oldu. İki AKP'linin sözüne bakarak ne olduğunu anlayabilirsiniz. Birincisi 'çözüm sürecinin filmini çekersiniz' diyenin sözlerine bakın.

Bir de 'başkan seçseydik bunlar olmazdı' diyenin sözlerine bakın ve bugünkü olayları anlarsınız. Bunların Türkiye'yi nereye götürdüğünü bilenler olarak yeni bir yol açmak zorundayız. 7 Haziran önemli bir zaferdir, ama tamamlanmamış bir zaferdir. Elbette yüzde 13 oy alıp yerimize oturacak bir parti değiliz. 2019 seçimlerinde iktidara yürümek için hazırlık yapan bir partiydik. Bu oy oranı bizim yetineceğimiz oy oranı değildi. Çok beklemeye gerek yoktu. Artık alternatif bir iktidar yaratmamız lazım. Bu iktidarla Türkiye artık hiçbiri yere gidemiyor. AKP'nin artık bir gelecek vizyonu yok." 

CUMHURBAŞKANI DEVLETE EL KOYDU 
Cumhurbaşkanı'nı konuşmasında sık sık eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş şunları söyledi: "Ülkenin Cumhurbaşkanı devlete el koymuş durumda. Türkiye'yi olduğu gibi birbiriyle barıştırmak birbirini seven yaşamak isteyen eşit kardeşler olarak gören bir toplumsal duyguyu inşa etmemiz lazım. Çözüm projeleri geliştirmemiz lazım. Artık geleceğin iktidarıdır. Kasımdaysa kasımda. Bizler çözüm barış olsun diye toplumu AKP'ye mecbur bırakamayız. En büyük yanılgımız bu olur. AKP tekrar iktidara gelirse barışı gelirmiş, asla 13 yılda ne yaptılar da bundan sonra daha beterini yaparlar, çünkü o tabutlar onlara lazım. Çünkü sıkıştıkları zaman genç ölülerimiz onlara lazım. Onlara lazım olduğu kadarıyla çözüm sürecini işlettiler.

Buna hep karşı çıktık. Çözüm süreci üzerinden oy toplamasına karşı çıktık. O yüzden bize karşılar. Kullanmalarına izin vermedik. Çözün süreci siyasetini kirlenmiş çarklarına izin verilmeyecek kadar temizdir. Bu kadar bize öfkeli olmalarının nedeni, izin vermedik diye. Hiçbiri çözümleri olmadığı ortaya çıkınca masayı devirdiler, savaşı başlattılar. Dağdan indirmek için hangi yasayı çıkardınız biz mi engel olduk. Meclise verdiğiniz bir yasa teklif var mı? PKK'lılara 'dağdan insin dediniz' insinler, itirazımız yok. Neden bu yasayı çıkarmadınız. Sayın Erdoğan, şimdi 'ülke terör belayla karşı karşıya' diyorsun da hangi yasayı çıkardın. Bunlar olacaktı. Neden demokrasi yerine güvenlik paketini getirdiniz. Çıkıp açıklayın. Artık 90'lar gibi ülkenin bir bölgesinde savaş yürütüp diğer yarısında savaşı anlatamazsınız." 

TÜRKİYE TOPLUMU ARTIK UYANIN
Toplumun yapılmak istenenleri görmesi gerektiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye toplumu artık uyanık ve dikkatli olması lazım. Gezide bunu yapmaya çalıştınız başarılı olamadınız. Bu savaştan beslenenlere dur dememiz lazım. Şehit babasının bunları yazın dediklerini tek bir satır yazmıyorlar. Birisi çıkıp HDP desin onu akşam kadar yayımlarlar. Bu analar, babalar evlatlarını siz biraz daha oy alın diye yetiştirmediler. Sizin çocuklarınız gemicik alsın diye bu analar çocukları ölsün diye yetiştirmiyorlar. Kabul etmeyin her yerde barış isteğinizi ilan edin. Böyle bir çirkinliğe izin vermeyin. Ben partim adına açıklıyorum PKK, ama'sız ancak'sız eylemlerini bırakmalı. Hükümet ama'sız ancak'sız operasyonları durdurmalı.

Seçimde oyu ne olur öbürünün oyu ne olur. Bunlara bakacak durumumuz, o halde değiliz. İnsanlar ölüyor. Bu savaşını en etkili sonucu ne olur biliyor musunuz? Biz bin bir güçlükle hakları birbirine inandırdık, ama onlar bunu bozmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı, başbakan olsaydım HDP'yi baş tacı yapardım. Ülkenin iç barışına sunduğu katkıdan dolayı. Ülkenin hep bölünme hem de iç savaştan hem de dikdatör tehlikesinden kurtardığı için tebrik ederdim. Eğer ülkesini seven bir cumhurbaşkanı olsaydı. HDP'nin kıymetini anlamak yerine o günden beri HDP'yi nasıl parlamento dışına atarım, bunu yapmaya çalışıyorlar" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Binlerce MHP'li seçmenle karşılaştım, 'Allah sizden razı olsun' diyen binlerce MHP'li, CHP'li, AKP'li seçmenle karşılaştım. Hadi bize oy veren tırnak içinde 'şerefsiz' peki bize gönül veren sizin seçmene ne diyeceksiniz. Ama oyunu sana vermiş, mecburen, ama gönlünü bize vermiş olanlara ne diyeceksiniz? Bu kadar ucuz bir politikaya asla düşmeyeceğiz. Allah o günleri asla göstermesin. Bu politikaya teslim olmayacağız. Hep ötekileştirerek kedilerini güçlü kılmaya çalıştılar" ifadelerini kullandı.

ÇAĞRIMIZ KANDİL'DE KARŞILIK BULUR
Parti olarak yaptıkları çağrılarını çok önemli olduğunu anlatan Selahattin Demirtaş şunları anlattı: "Bize terör yanlısı dediler. Benim ve arkadaşlarımın çağrısı gece gündüz birlikte yaşamaktır. Bizim yaptığımız çağrı var ya MHP'den bin kat etkilidir. PKK'nın şahsında çünkü herkes bizimi samimi barış yanlısı olduğumuzu biliyor. Bizim yaptığımız barış çağırılarının Kandil'de etkisi vardır, karşılık bulacaktır. Ama sizin kınamalarınızın hiçbir karşılığı yoktur.

Siz sadece şov yapıyorsunuz. Tabana mesaj veriyorsunuz. Bizim yapacağımız bütün barış çağrılarının Kandil'de de Ankara'da etkisi olur. Bugün evlatlarının şehitlere gelen annelerin ellerinden öpüyoruz. O annelere babalar lütfen bir dönüp bakın onlar ne yapıyor biz ne yapıyoruz. O evlatlar ölmesine diye gece gündüz çalışıyoruz. Muhtarları topluyor savaş mesajı veriyor. Asla durmayacağız diyorlar. Ne ateşkesi diyorlar. Kökünü kazıyıncaya kadar devam diyorlar.

Ben size oy verin de demiyorum. Ama savaşı durduracak sesi yükseltin. Bu acı daha da büyümeden çocuğu asker, polis, gerilla olan anneler en çok da sizin hakkınızdır. Biz bu savaşa mecbur değiliz diyin. Dağdakilere konuşarak sorunu çözmek istiyor. Bakını Abdullah Öcalan konuşarak sorunu çözmek istiyor. Bunlar sorunu çözmek istediyse ne diye uçak gönderiyorsun. Anneler babalar müzakere sizin hakkınızdır. Barış sizin hakkınızdır. Üst komşunuz Türkse Kürtse fark etmez, gidin sarılın ona. 'Biz birbirimize düşmeyiz kardeşim' deyin. Okul arkadaşınıza askere arkadaşınıza telefon açın.

'Bu seninle benim savaşım değil' deyin. 'Biz birlikte yaşayacağız' deyin bakın o zamana bu savaşı yürütenlere, nasıl duvara tosluyorlar. Siz buna izin vermeyin, onların masadaki planı sahada boya çıkınca bakın savaşı nasıl bırakacaklar. Umurlarında bile değiller. Bin tane polis katledilseydi umurlarında olmayabilirdi. Bir gerekçe bir bahane arıyorlardı, aylarca hazırlık yaptılar. Umurlarında değiller. Daha çok cenaze gelsin diye uğraşıyorlar. Bizim işimiz savaşsız silahsız toplumla siyasi mücadele yürütmekti. Ama'sız ancak'sız silahlar susmalıdır. HDP AKP ile mücadele edecek büyük bir demokrasi gücüdür." 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümete bakan verecekleri tartışmasıyla ilgili olarak da, “Nasıl aynı ülkede yaşıyorsak öyle de aynı hükümette yer alacağız" diye konuştu.