TÜRKİYE'nin en önemli günübirlik yat turizmi merkezlerinden Antalya'nın Demre İlçesi'nde, kışın karaya çekilen yatların yaz sezonuna hazırlık için bakımlarına başlandı.
Demre'nin Çayağzı Limanı ve Sufat Sahili'nde çoğunluğu Demre Yatçılar Derneği'ne ait olan irili ufaklı 90'a yakın yat kış döneminde karaya çekildi. Havanın ısınması ve turizm sezonunun yaklaşması dolayısıyla yatların bakımı süreci de başladı. Son günlerde Çayağzı Limanı şantiyeye döndü. Boyaları kazınıp, çürüyen ahşap bölümleri yenilenen yatların, ahşaplarının arası kalafatlanıyor. İki tahta arası pamukla sıkıştırılıyor. Kazınan ve kalafatlanan bölümlere önce astar, sonra macun çekiliyor. Macun çekilen bölümler, yağlı boya ile boyanıyor. Yatların ahşap bölümleri, önce zımparalanarak eski vernikler kaldırılıyor ve makineyle siliniyor. Ardından vernik çekiliyor. Günübirlik ve mavi tura çıkan yatlar yenilenip pırıl pırıl hale getiriliyor. Bakımı yapılan yatlar nisan başından itibaren Akdeniz'in mavi suları ile buluşacak. Bu yatlarla Kekova'ya, yerli ve yabancı turistler taşınacak. Yat ustası Mehmet İpli, "Yaptığımız işe kalafatlama denir. Pamukla tahtaların arasını kapatıyoruz. Teknenin su almamasını sağlıyoruz" dedi.
Yat kaptanı ve usta Rasık Şahin, "Yeni sezona yatlarımızı hazırlıyoruz. Yatların ahşap tarafında çürük olan yerlerini değiştirdik. Vernik ve boya kısmını hazırladık. Şu anda yeni sezona hazır. Nisan ayında indireceğiz. Rusya ile ilişkilerimizin düzelmesi dolayısıyla sezonun iyi geçeceğine inanıyorum" diye konuştu.
EŞİNE YARDIM EDİYOR
Eşi ile birlikte yatlarını hazırlayan Merve Açık da "Bu bizim ekmek teknemiz. Eşimle birlikte çalışıyoruz. 15-20 gün sonra tekneyi denize kavuşturacağız. Tekneyi sezona hazırlıyoruz. Eşim boya yapıyor. Ben zımpara yapıyorum. Ona yardım ediyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI