Ali Can ZERAY/ EDİRNE, () - EDİRNE’de baharın habercisi olarak kabul edilen Kakava Şenlikleri Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi’nde dev ateşin yakılmasıyla başladı. Edirne Belediyesi bu yıl Sarayiçi'nin yanı sıra kentin 3 değişik noktasında daha Kakava şenlikleri için ateş yaktı. Edirnelilerin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı turist de şenliklere katıldı. 
Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi alanında yapılan Kakava Şenlikleri renkli görüntülerle başladı. Şenlikleri izlemek için yerli ve yabancı çok sayıda turist gündüz saatlerinden itibaren kente geldi. Ardından otobüslerle şenlik açılışının yapılacağı Sarayiçi’ne gelen konuklar Roman dans gruplarının davul zurna eşliğinde göbek atmalarını izleyip eşlik etti. Şenlik alanında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan konuklara hitaben, "Kakava şenliklerinin bir Roman geleneğidir. Ben geçtiğimiz yıl başkanlık görevine geldiğimde meclimizin Roman üyesi Erkan Makas’a vekaleten kamamımı bırakmıştım. Bundan bin yıl önce bir Roman vatandaşı Kakava ateşini yakmıştı. Bin yıl aranın ardından bu yılda şenlikler süresince Edirne Belediye Başkanı Roman Belediye başkan vekilim Erkan kardeşim olmuştur" dedi.
Konuşmaların ardından geleneksel Kakava ateşi Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkan Vekili Erkan Makas birlikte yaktı. Dev ateşin yanmasının ardından şenliğe katılanlar önce ateşin etrafında oynadı ardından üzerinden atlayarak dilek tuttu. Roman vatandaşlarının kıvrak dans figürleri izleyenleri büyüledi. Sarayiçi’ndeki kutlamalara 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın eşi semra özal’da katıldı. Alana siyah camlı arabayla gelen Semra Özal aracından şenlikleri izleyip bir süre durmasının ardından ayrıldı.
İstanbul’dan kakava şenliğini izlemek için geldiğini söyleyen Hale Karslı, ilk kez gelmesine rağmen etkinlikleri çok beğendiğini söyledi. Karslı, "Kakava şenliklerini hep duyardım, ama ilk kez şahit oldum. Şenlikleri çok beğendim. Romanların danslarını izleyip onlarla birlikte göbek attım” dedi.
Balıkesir’den özel olarak Edirne’ye geldiğini anlatan Cavidan Şanlı ise “Ateş yandığında bayağı sıcak oldu. Ateşin biraz dinmesini bekliyorum. Ateş biraz sönmesinin ardından üzerinden atlayıp dilek tutacağım ”diye konuştu. Şenliğe katılanlar bol bol Kakava ateşi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
ATEŞ ÜSTÜNDEN ATLADILAR
Yakıldığında yaklaşık 10 metre yüksekliğe ulaşan şenlik ateşi kor hale geldiğinde şenliğe katılanlar üzerinden atlayıp dilek tuttu. Ateşin üzerinden atlayanlar zaman zaman yanma tehlikesi atlattılar. Şenlikleri izlemek için İstanbul’dan gelen Japon turistler ise Romanların oyunlarına eşlik ederek davul zurna eşliğinde göbek atarak eğlendi.

FOTOĞRAFLI