İSTANBUL, () Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, midibüs ve otobüs yolcularının emniyet kemeri takmaması yüzünden kazalarda ölüm ve ağır yaralanmalı vakaların meydana geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Elif Dağlı, bugün, yazılı basın açıklaması yaptı. Geçen Pazar günü Uludağ yolunda günübirlik gittikleri piknikten dönenlerin içinde bulunduğu otobüsün takla atması yüzünden aralarında bir bebeğin de bulunduğu 4 kişinin öldüğü ve 24 kişinin yaralandığı kaza ile geçen Perşembe günü aynı bölgede bir midibüsün takla atması yüzünden 1 kişinin öldüğü ve 14 kişinin yaralandığı kazaya dikkat çeken Prof. Dr. Elif Dağlı, “Bu en son 2 kazada da görüldüğü gibi midibüs ve otobüsteki yolcuların özellikle emniyet kemeri takmamış olmasından dolayı ölüm ve ağır yaralanmalı vakalar meydana gelmiştir” dedi.
Yazılı açıklamada trafik kanununun sadece belirli sürücüler ve yolcular için emniyet kemeri kullanma şartı getirdiğini belirten Elif Dağlı, “Bu, can güvenliği ve insan hakları açısından kabul göremez niteliğindedir” ifadesini kullandı. Açıklamada Elif Dağlı şunlara da yer verdi:
“Bugün emniyet kemerinin dünyada kullanımı 111. yaşında. Emniyet kemerinin otomobillerde kullanımı 1920'lerin sonunda birkaç Amerikalı doktorun kendi araçlarında kullanımı ile başladı. Üç noktadan bağlantılı emniyet kemerinin endüstriyel girişi ise 1959'da Avrupalı bir otomobil üreticisinin kullanımı ile gerçekleşti. Emniyet kemeri Türkiye’ye ise tam 27 yıl sonra, 1986'da şehirlerarası yollarda, şehir içinde ise 1992'de zorunlu hale getirildi. Ancak, Türkiye'de halen emniyet kemeri takmaktan ‘muaf tutulan’ sosyo-ekonomik durumu düşük insanlarımız bulunuyor!”
ARKA KOLTUKTAKİLER EMNİYET KEMERİ KULLANMIYOR
Sağlık Enstitüsü Derneği Yol Güvenliği Programı Direktörü Tanzer Gezer de açıklamada John Hopkins Üniversitesi’nin Mayıs 2014’de Ankara ve Afyon’da yaptığı istatistik çalışmaya yer verdi. Çalışma sonuçları şöyle:
Sürücülerin Ankara’da yüzde 37,6’sı, Afyon’da yüzde 47,5'i emniyet kemeri takıyor. Afyon’da taksi sürücülerinin yüzde 20’si, otobüs sürücülerinin yüzde 10’u kamyon sürücülerinin ise yüzde 30’u emniyet kemeri kullanıyor. Bu gruptaki sürücülerin Ankara’daki oranı ise yüzde 5’in altında. Ön koltuk yolcuları açısından emniyet kemeri kullanma oranı Ankara’da yüzde 33.2, Afyon’da yüzde 32.8. Çalışmada arka koltuk yolcularının emniyet kemeri alışkanlığı hiç olmadığı ortaya çıktı.
Tanzer Gezer, geçen ay açıklanan Küresel Yol Güvenliği Programı’nın anket sonuçlarına göre Türkiye’de toplumun büyük çoğunluğunun emniyet kemeri istisnalarına karşı olduğunu, emniyet kemeri takmayanlara veya çocuk koltuğu kullanmayanlara verilen cezaların arttırılmasını desteklediğini de açıkladı.