CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) 6. Genel Kurulu'nda konuştu.
Erdoğan, İsim vermeden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi. Erdoğan, "Sen kimsin ya, sen kimsin? Bu fakiri milleti muhatap görmüş. Sen beni muhatap görsen ne yazar, görmesen ne yazar" dedi.

BELKİ BU KÜRSÜDE OLMAZDIM
Gezi olaylarında, 17-25 Aralık darbe girişimlerinde, 10 Ağustos seçimlerinde çok çetin imtihanlardan geçtiklerini söyleyen Erdoğan, TÜMSİAD üyelerine dönerek " En başta kardeşliğimiz, muhabbetimiz test edildi bu hadiselerde. Birbirimiz arasında bu sarsılmaz muhabbet olmasaydı inanın bu dava bugün burada olmazdı, ben şahsen belki bu kürsüde olmazdım" diye konuştu.

HAİNLERİN SEVİYESİNE İNMEYECEĞİZ
Sözünü ettiği kardeşliğin Türkiye'nin istikbali, ümmetin ve tüm mazlumların tutunacağı yegane umut dalı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun süre alkışlandı. "Dostunu yolda tanırsın" diye bir söz olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Öyle lafla filan tanımak mümkün değil. Kimin de kardeşlik adı altında gizli niyetleri olduğunu bu süreçte gördük ve yollarımız ayrıldı. Gidenlere, yolunu saptıranlara uğurlar olsun. Bizim kardeşliğimiz bugüne kadar Türkiye'ye çok değerli hizmetler kazandırdı. Biz, birbirini sırtından hançerleyen o hainlerin seviyelerine inmeyecek, onların düştükleri çukurlara düşmeyeceğiz. Bizim kardeşliğimiz birbirimize karşı aynı zamanda mesuliyetimizdir" dedi.

NEDEN HAŞHAŞİ DEDİK ?
Mücadelelerinin, büyük Türkiye yeni Türkiye olduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz birileri gibi çıkarları peşinde koşan, kendi şahsi iktidarları peşinde koşanlardan olmadık. O yüzden milli irade, sağlam irade dedik. Önce insan dedik, yola çıktık. Önce devlet demedik, devleti arkaya aldık. Bu paralel yapının ne olduğunu, nasıl doğduğunu hep birlikte düşünmemiz gerekiyor. Yaşadığımız süreç tarihi bir süreçtir.

Bir o kadar da ibretlik bir süreçtir. Bunlara haşhaşiler dedik. Haşhaşiler 11. Yüzyılda ortaya çıkmışlardı. Aynen bugünkü gibi paralel yapı kurarak büyük Selçuklu devletine ağır zararlar vermişlerdi. Ondan sonraki devletlerimiz bu olaylardan ibret alıp bu noktada hassas davranmıştır. Maalesef 70'den sonra TC bu konuda gerekli hassasiyeti gösteremedi. 10 asır sonra bir başka haşhaşi yapı çıktı.Bu yapı benim şahsıma, aileme, arkadaşlarıma taarruz eden bir yapı değildir. Bu yapı öncelikle Türkiye'nin ulusal bütünlüğüne taarruz etmiştir"! diye konuştu

NASIL YAPABİLİYORLAR ?
"Paralele yapı"nın Cumhurbaşkanı'nı, Başbakan'nı, bakanları, Anayasa Mahkemesi üyelerini ve bütün komutanların telefonlarını dinlediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Ne demek ya… Böyle bir STK ya da onun içinde barınanlar bunu nasıl yapabilir? Bu ajanlık değil de nedir? Dışişleri'ndeki gizli toplantıyı dinleyip de uluslararası şebekelere servis etmek ne demek?

Ahlaksızca MİT TIR'ları terör örgütlerine silah götürüyordu diyorlar. Böyle de ahlaksızca yalanları söyleyebiliyorlar. Kendilerinden başkasını dindar görmeyecek kadar enaniyet içinde oldular, sapkın yol çizdiler. Bunlar elimizde artık var. Her yol bunlar için meşru. İfade şu: Amaç için her yol meşrudur. Dini hassasiyetlere ağır zulmettiler. Başka cemaatlere, derneklere hayat hakkı tanımadılar" diye konuştu.

MOSSAD'LA İŞBİRLİĞİ TUTTULAR
"Paralel yapının tabanındaki samimi insanları bu yapının kimlerle işbirliği yaptığını lütfen görsünler ve bu gidişi sorgulasınlar" diyen Erdoğan, "Hala bu yapının MOSSAD'la işbirliği tuttuğunu göremiyorlarsa yazıklar olsun" şeklinde konuştu. Salondaki kalabalığın büyük bir bölümü bu sözleri ayakta alkışladı.

"YARGI EN BAŞTA İÇİNDEKİ HAŞHAŞİLERİ TEMİZLEMELİ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakın bir gazete, Peygamberimize hakaret eden karikatürleri pervasızca yayınlayan bir gazete, bundan 5 yıl önce bir savcı ile ilgili çok ağır hakaretler ediyordu. Şimdi bakıyorsunuz aynı gazete, o savcıya sahip çıkıyor. O savcı da çıkmış 17 Aralık darbe girişimini nasıl yaptıklarını utanmadan sıkılmadan itiraf ediyor. Hukukta 'bence' diye bir yaklaşım, böyle bir bakış açısı olabilir mi? Bu darbenin apaçık itirafıdır. Yargı en başta içindeki haşhaşileri temizlemeli" diye konuştu.

"SEN ANARŞİST MİSİN? "
Bazı savcıların Twitter'dan, gazete sayfalarından hatta adliye önlerinde hakimler keyfince açıklama yapabildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyanın neresinde bu var? Sen anarşist misin? Sen bir savcı olarak nasıl adliye önünde broşür dağıtırsın ? Burada da zihinsel bir rahatsızlığın içine girdiği belli. Adam mı kalmadı, ver de birileri yapsın o işi, sen niye yapıyorsun ? Rafa kaldırılmış bazı dosyalar raftan indiriliyor. Ortaya sadece cinayetler, kumpaslar çıkmıyor. Ortaya aynı zamanda hukuk cinayetleri çıkıyor Birileri hala çıkıp bu paralel yapıyla kol kola iş tutuyorsa, onlara da yazıklar olsun" diye konuştu.

"KILAVUZU KARGA OLANIN DEDİM. BU KAÇINCI OLDU"
Paralel yapının montaj konusunda usta olduğunu söyleyen Erdoğan Kılıçdaroğlu'na yönelik kitap eleştirisini sürdürdü.
Erdoğan, "Somali'de çocuklara dağıttığımız kitabın kapağına montaj yapmışlar, sosyal medyada piyasaya sürmüşler, yetmemiş bunu ana muhalefet partisi liderinin eline tutuşturmuşlar. 'Seçimler yaklaşıyor, salla tutar' demişler. Kırşehir'de de söyledim. Kılavuzu karga olanın dedim. Bu kaçıncı oldu?" dedi.

BELKİ ONUN DA MONTAJI VARDIR
Benzer mesnetsiz suçlamalar sayesinde çok dava kazandığı söyleyen Erdoğan, "Bu arada ben de çok dava kazandım. Biraz daha biriksin de biz de büyük bir meydanda dağıtım mı yaparız, yoksa garip gurebanın olduğu yerde bir çalışma mı yaparız" diye konuştu. Paralel yapı ile iş tutan başka çevreler de olduğunu söyleyen Erdoğan," Türkiye'nin en büyük işveren derneği durumunda olan, kısa zaman önce görevi bırakan başkanı 'Ben bir paralel devlet görmüyorum' dedi. Aslında bal gibi görüyor da bunu söylemek işine gelmiyor. Kim bilir belki onun da bir montajı vardır. Belki onunla ilgili de bir şantaj vardır. Bunların huyu bu" ifadesini kullandı.

SEN KİMSİN ?
İsim vermeden Kılıçdaroğlu'na eleştirilerini sürdüren Erdoğan, " Muhatapları Cumhurbaşkanı değilmiş. Sen kimsin ya? Bu fakiri milleti muhatap görmüş. Sen beni muhatap görsen ne yazar, görmesen ne yazar. Biz bu ülkede milli iradenin üzerindeki vesayeti kaldırdık. Siz de bu ülkede sermayenin üzerindeki vesayeti kaldırıyorsunuz. Hepsi bir araya geldi. Hala bir araya geliyorlar. Büyük Türkiye'nin ne kadar hasmı varsa bir araya geldi. Aynı karenin içinde Esed'i görürsünüz. CHP Milletvekillerini görürsünüz, İsrail'i, paralel örgütü, sözüm ona insan hakları örgütlerini, sözüm ona gazetecilik örgütlerini görürsünüz" şeklinde konuştu.

FAİZ ELEŞTİRİSİ
Faizle ilgili eleştirilerini de sürdüren Erdoğan, "Şu anda yüksek bant 11,7, 11,8 en yüksek. Komisyonları katarsan 15,16,17 gidiyor. Bunun altından kalkılır mı? Enflasyon sebep değildir. Enflasyon neticedir. Faiz neticedir. Faiz, enflasyonu doğurur. Yatırım istiyorsak, faizlerin düşmesi gereken en düşük noktaya düşmesi gerekiyor" dedi.

NÜFUS HATIRLATMASI
Birilerinin çıkıp 'sanayiye önem vermemiz lazım, inşaata o kadar önem vermemiz lazım değil' dediğini söyleyen Erdoğan," Biz en zor zamanda inşaat noktasında ara vermedik. İnşaat ve sanayinin at başı gitmesi lazım. Ülke büyüyor. Hamdolsun nüfusumuz da artıyor. İstediğimiz gibi değil az artıyor. Daha fazla artması lazım. Hedefimiz 2023'te 85. Gönlüm tabi daha fazlasını arzu eder. Artış oranımızın yüzde 2'nin üzerinde olması lazım. Onun için açıkça söylüyorum en az 3. Olmazsa olmazımız. Yazanlar çizenler 1'de 2'de kalsın. Bizim üç ya da dördü düşünmemiz lazım.

MUHALEFET İSTEMİYORSA ÇOK DOĞRU BİR İŞTİR BU
2023 hedeflerine ulaşacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan," 2023'e yaklaşırken yeni bir anayasanın ne büyük bir ihtiyaç olduğunu görmek durumundayız. Seçimlerde 400'ü alan iktidar, yeni anayasayı da kuracaktır, yeni Türkiye'nin de temel taşlarını döşeyecektir. Hızlı gitmemiz lazım. Bir yerlere takılmamız lazım. Siz birini görevden alıyorsunuz onlar iade ediyor. Böyle devlet olur mu? İlahi nihaye çalıştırmaya mecbur musunuz?

Çalışanlar sistemini getirmek suretiyle bu işi ilerletmek lazım. Yeni bir anayasa, yeni bir idare sistemi siyasetin, ekonominin de üzerindeki tüm yükleri kaldıracaktır. Bunu daha fazla ertelememek lazım. Muhalefet başkanlık sistemini istiyor mu? İstemiyor. İstemiyorsa çok doğru bir iştir bu. Bu kadar basit" diye konuştu. Erdoğan konuşmasının ardından özel görüşmelerde bulunmak üzere Haliç Kongre Merkezi'ndeki ofisine geçti.