Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - İMECE Ev İşçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Minire İnal, ev işçilerinin taşeron sistemine mahkum edilmesine karşı çıktıklarını belirterek, "İş yasasına alınmayı ve sigortalanmamız için teşvik sağlanmasını istiyoruz" dedi.

Minire İnal, düzenlediği basın toplantısında İstanbul'da geçen yıl çalıştığı evin camını silerken düşerek yaşamını yitiren iki çocuk annesi Rukiye Şimşek'in ölümüyle ilgili sendika olarak açtıkları davanın ilk duruşmasının yapıldığını söyledi. Dava sürecini sonuna kadar takip edeceklerini aktaran İnal, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Ev işçilerinin haklarını savunmak için mücadele verdiklerini anlatan İnal, 'ev işçilerine müjde' diye çıkarılan torba yasayı eleştirdi. İnal, torba yasada 1 ayda 10 günden az çalışan ev işçilerine ayrımcılık uygulandığını belirtti. Tüm işçilerin güvenli ve insana yakışır koşullarda çalışmasının yasal güvence altına alınmasını talep eden İnal, şöyle konuştu:

"Torba yasada 10 günden az çalışan ev işçilerine uygulanan ayrımcılığa hayır diyoruz. Ev işçilerinin özel istihdam büroları adı altında taşeron sistemine mahkum edilmesine karşı çıkıyoruz. İş yasasına alınmayı, sigortalanmamızın kolaylaştırılmasını ve sigortalanmamız için teşvik sağlanmasını istiyoruz. Ev işçilerinin çalışma koşullarına ilişki ILO 189 'Ev işçileri için insana yakışır iş' sözleşmesinin imzalanmasını talep ediyoruz.

Ağır sömürü koşulları ile karşı karşıya olan tüm ev işçileri yasal güvenceye alınıncaya, sağlık, sigorta ve örgütlenme hakkı kazanıncaya kadar yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz."

Basın toplantısına Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar da katıldı.