DOĞU Anadolu Bölgesi'ndeki göçerler, yaylalarda geçirdikleri yaklaşık 6 aylık süre ardından havaların soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladı.
Hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl ilkbahar aylarında Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt'ten gelerek Muş yaylalarına çıkan göçerler zorlu dönüş yolculuğu için hazırlıklarını tamamladı. Güneydoğu'daki kavurucu sıcaklar nedeniyle Muş'a geldiklerini belirten göçerlerden Gıyasettin Ok, "Aşırı sıcaklardan hayvanlarımız etkilemekte, verimi düşmekte. Bu yüzden her yıl başta Muş olmak üzere Bitlis, Erzurum Ağrı gibi Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki serin illere geliyoruz ve burada kiraladığımız yaylalarda yaklaşık 5-6 ay kalıyoruz. Burada havalar soğumaya başlayınca memleketimize dönüş yapıyoruz. Dönüşümüz yolculuğumuz yaklaşık 45 gün sürüyor. Dönüş yolunda her gün ortalama 5 kilometre gidiyoruz. Gece kaldığımız yerde yeniden çadır kuruyoruz. Bizde herkes çadır kurmakta usta hale gelmiştir" diye konuştu.
Yaylada elde ettikleri sütü mandıracılara ve yakın köylerden gelenlere sattıklarını belirten Murat Çelik ise, "Koyunlarımız çok fazla olduğu için genelde biz erkekler sağıyoruz. Kadınlar da yardımcı oluyor ve kazanlarda biriken sütleri bidonlara doldurarak satışa hazırlıyorlar. Biz göçerler olarak ömrümüzün büyük bir bölümünü yaylalarda geçiriyoruz. Dağda yaşam zor da olsa biz alışkınız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI