MUĞLA Valisi Esengül Civelek, Ege Denizi'nin Gökova Körfezi açıklarında meydana gelen, Richter Ölçeği'ne göre 6.5 büyüklüğündeki depremde en fazla hasar gören yerleşim yerlerinden biri olan, Datça'nın Reşadiye Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Sorunları dinleyen Civelek, boşaltılan evlerle ilgili sürecin hızlandırılması talimatını verdi.

Vali Esengül Civelek, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Muğla AFAD İl Müdürü Mustafa Temel Kışlal, Datça Kaymakamı Vehbi Bakır ve CHP'li Belediye Başkanı Gürsel Uçar ile birlikte geldiği Reşadiye Mahallesi'nde depremde hasar gören evleri tek tek gezdi. Ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle boşaltılan evlere, kesinlikle girmemeleri konusunda vatandaşları uyardı.

Devletin, deprem mağdurlarının yanında olduğunu söyleyen Vali Civelek, gerekli tüm yardımların yapılacağını söyledi. Kentsel SİT oldukları için, hasar gören binalarda nasıl bir işlem yapılacağının belirlenmesine dair sürecin hızlandırılması talimatını veren Vali Civelek, "Allah'a şükür can kaybımız olmadı. Ancak buradaki binalar eski ve yığma taş olduklarından tehlike arz ediyor. Binaların bakım ve onarımı ya da yıkılıp yıkılmayacağı ile ilgili nasıl bir karar verileceği gerekli inceleme sonucu belirlenecek. Bu süreç hızlandırılarak, vatandaşlarımızın mağduriyeti önlenecek" dedi. Vali Civelek, ağır hasarlı olduğu gerekçisiyle ibadete kapatılan Reşadiye Camii hakkında yetkililerden bilgi aldıktan sonra, mahalle kahvehanesinde vatandaşların şikayetlerini dinledi.

Reşadiye Mahallesi'nde 148 binanın tescilli olduğunu hatırlatan vatandaşlardan Hüseyin Vural (53), asıl sorunun kentsel SİT olduğunu söyledi. Buradaki evlerin 1950'li ve 1960'lı yıllardan kaldığını belirten Vural, "Buranın Kentsel SİT olması büyük bir yanlıştır. Lütfen yardımcı olun. Biz de elimizi taşın altına koyalım. Burayı projelendirelim. Anıtlar Kurulu'nun koruduğu binalar hep yıkıldı. Diğer binalarda hep yıkılacak. Bu binaların tamir olacağını sanmıyoruz. Reşadiye Kentsel SİT davasından kurtarılmalıdır" diye konuştu.

Reşadiye Mahallesi'nin depremde zarar görmesinin, binalara çivi çakılamamasından kaynaklandığını ifade eden Tamer Özdenler (71) ise soruna çözüm bulunmasını talep etti.

Vali Civelek, vatandaşların taleplerini dikkate alacaklarını belirterek, "Önce depremin yaralarını saracağız. Sonra yıllardır var olan sorunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile bir araya gelip görüşürüz. Yerel yönetim ile nasıl bir işbirliği yapılacak onun da arayışında oluruz" dedi.