HAKKARİ'deki temaslarının ardından bu sabah Yüksekova ilçesine gitmek isteyen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan başkanlığındaki STK temsilcileri, devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçeye giremedi. Hakkari'ye dönen Öztürk, belediye önünde yaptığı açıklamada, tansiyonun düşmesi için ellerin tetikten çekilmesi gerektiğini söyledi.
Dün öğle saatlerinde Hakkari'ye gelen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan başkanlığındaki Kesk Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türk Tabipler Birliği Komite Konsey üyesi Dr. Şehmus Gökalp, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Hakkari Belediye Eş Başkan Vekili Saniye Özkan'ı ziyaret etti. Ardından da kentteki STK'larla bir araya gelip bölgede yaşanan çatışmalı süreçle ilgili bilgi aldı.
İHD Genel Başkanı Türkdoğan ve beraberindekiler bugün de çatışmaların olduğu Yüksekova İlçesi'ne gitti. Ancak, Türkdoğan ve beraberindekiler, ilçe girişinde güvenlik güçleri tarafından geri çevrildi. Hakkari'ye geri dönen Türkdoğan ve beraberindekiler, burada üzerinde tutuklu Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi'nin 'İrademi özgür bırak' yazısının bulunduğu Belediye binası önünde açıklamalarda bulundu. Yüksekova'da yaşanan çatışmalarda 3 ölü teyit edilmekle birlikte çok fazla insanın yaralı olduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını da anlatan Türkdoğan şunları söyledi:
"Yer yer çeşitli çatışmaların yaşandığına dair bilgi var. 3 bin insanın sokakta olduğu ve bu çatışmaları durdurmak için alanda bulunduğu ifade ediliyor. Yani oradaki HDP Milletvekili sayın Zeydan'ın bize verdiği bilgi bu. Dolayısıyla halkın can güvenliğinin sağlanması bakımından da bir an önce askerlerin, polislerin kışlalarına, karakolalarına geri çekilmesi ve bu çatışmayı sona erdirmesi ve yine eğer gerçekten silahlı militanlar varsa onların da çekilmesi ve bu çatışmanın sona erdirmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü halk üzerinde daha fazla şiddet uygulanmamalı."
Çözüm ve barış sürecinin herkes için gerekli olduğunu da belirten Türkdoğan, "Barış ve çözüm süreci hepimiz için çok gereklidir. PKK'nın da bir daha oturup düşünmesi gerekir. Bir an önce bizler silahlar susması gerektiğini düşünüyoruz. Bir an önce tekrar ellerin tetikten çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Daha fazla halkın can kayıplarının, daha fazla kötü muameleye, daha bunun gibi bir çok hak ihlallerenin yaşanmasına katlanılmaz olduğunu söylemek istiyorum. Umuyorum ki, bizim burada oluşumuz, bu feryadımız bir işe yarar ve bu çatışmalar bir an önce durur. Çünkü Yüksekova halkının şu an huzura ihtiyacı var. Yaralıların tedavi edilmeye ihtiyacı var" dedi.

FOTOĞRAFLI