İSTANBUL 29 Asliye Ceza Mahkemesi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan polislerin Sulh Ceza Hakimlikleri hakimlerinin reddi yönünde yaptığı itirazı kabul etti. Mahkeme, tahliye taleplerine bakmakla da İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ni görevlendirdi. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 ile devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 70 polisin tahliyesine karar verdi. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yetkisi olmadığı halde verdiği reddi hakim kararının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle "yok hükmünde" olduğuna, ayrıca İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nden tahliye talepli dilekçelerin istenmesine karar verdi.

"YOK HÜKMÜNDE OLAN VE BU NEDENLE BU KARARA İSTİNADEN YAPILACAK İŞLEMLERİN DE TAMAMEN HUKUKA AYKIRI OLDUĞU ANLAŞILMIŞTIR"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin hakimin reddi talebinin kabulüne ilişkin kararının iptali ve tahliye taleplerine bakmakla görevlendirilen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin vereceği kararın yok hükmünde sayılmasına karar verilmesini talep etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun talebini değerlendiren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, kararında, "29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın gerek 5271 sayılı CMK'daki usul hükümleri gerekse 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun ile 6545 sayılı yasayla getirilen yasal düzenlemelere göre usul ve esas yönünden açıkça yasal mevzuatımıza aykırı olduğu, hukuken geçersiz, uygulanabilirliği olmayan, diğer bir anlatımla yok hükmünde sayılan kararlar niteliğinde olduğu sonuç ve kanısına varılarak, yok hükmünde olan ve bu nedenle bu karara istinaden yapılacak işlemlerin de tamamen hukuka aykırı olduğu anlaşılmıştır" denildi.

"TUTUKLULUĞUN UZATILDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR"

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği tahliye kararında ise, "Şüphelilerin, tutukluluk halinin devamına ilişkin kararların tümü AYM ve AİHM kararlarında belirtilen gerekçeye uygun olmadığı, ilk tutuklama kararı verilmesi koşullarında değişiklik olmaması şeklinde yasanın aramadığı gerekçelerle tutukluluğun uzatıldığı görülmektedir. şüphelilerin tutuklanmasının üzerinden geçen uzun süreye rağmen Cumhuriyet savcısının hangi delilleri topladığı yada toplamaya çalıştığı ve makul sürede savcılığın soruşturma evrakını neden müptezaya bağlamadığını tartışmamış olduğu, bu bağlamda şüphelilerinn üzerlerine atılı suç vasfının değişme ihtimalinin bulunduğu hususu gözardı edilerek değerlendirme dışında bırakıldığı yine gözden geçrme kararlarından anlaşılmıştır.

"SOSYAL DURUMLARI, KARAKTERLERİ VE AHLAKİ DURUMLARI, SABIKASIZLIK GEÇMİŞLERİ..."

Dosya, klasörler ve CD'ler incelendiğinde yukarıda tartışılan usül yasası ile AYM AİHM içtihatları doğrultusunda tutukluluğu gerektirir olgu ve delillere rastlanmadığı gibi, şüphelilern tutukluluk hallerinin devamnı gösterir yeni olgu ve delillere ulaşılamadığı ayrıca şüphelilerin meslekleri, sosyal durumları, karakterleri ve ahlaki durumları, sabıkasızlık geçmişleri, ikametgahları, mal varlıkları , aile bağları , tutukluluğa karşı gösterdikeri tepki, kendiliklerinden gelip teslim olmaları gibi unsurlardan dolayı tutukluluğun devamını gerektirir nedenler görülmemiştir" denildi ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 ile devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 70 polisin tahliyesine karar verdi. 

Cem TURSUN - Yüksel KOÇ / İstanbul