Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, () - KADIN Cinayetlerini Önleyeceğiz Palatformu üyeleri, Eskişehir'de geçen 19 Ocak'ta meydana gelen olayda kendisinden boşanmak isteyen 4 çocuk annesi Çiğdem Çeledir'i (29) ile bir yakınını öldürüp 2'si akraba 3 kişiyi de yaralayan zanlı Soytürk Çeledir'in (33) bir an önce yakalanmasını için eylem yaptı.

Eskişehir'in Yenikent Mahallesi'nde 10 gün önce meydana gelen olayda ayrı Soytürk Çeledir'in (33), ayrı yaşadığı ve çağrılı koruma altında olan eşi Çiğdem Çeledir ile kendisinin uzaktan akrabası olan Birol İnce'yi (24) tabancayla öldürüp, kayınvaldesi Aynur Çelik (47), kayınbiraderi Muhammet Murat Çelik (18) ve olaydan sonra kaçtığı Bursa'da da Serkan T.'yi (19) yaralamıştı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, halen firarda olan katil zanlısı Soytürk Çeledir'in yakalanması için eylam yaptı. 

Akşam saatlerinde Hamamyolu Caddesi'ndeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde toplanan platformu üyeleri burada, 'Çiğdem koruma altındayken aile içinde öldürüldü. Aileyi değil kadınları korumak göreviniz' yazılı pankart açtı. Basın açıklamasına, geçen yıl Bilecik'in Bozüyük ilçesinde boşandığı eşi tarafından öldürülen Emine Baş'ın babası 69 yaşındaki Sabri Us da katıldı. Sabri Us üzerinde 'Kızımın hesabını soruyorum' yazısı olan kızı Emine Baş'ın fotoğrafını taşıdı.

Kadınlar sık sık 'Kadın cinayetlerini durduracağız',  'Kadınları korumak için devlet göreve', 'Çiğdem'in katili yakalansın', 'Aileyi değil kadınları koruyun' ve 'Çiğdem Çelendir yalnız değildir' şeklinde slogan attı.

Basın açıklamasını Kadın cinayetlerini Önleyeceğiz Platformu İl Temsilcisi Fatma Kurt okudu. Çiğdem Çeledir'in koruma altındayken boşanmak istediği eşi tarafından öldürüldüğünü söyleyen Fatma Kurt şöyle dedi:

"Kadınlar hayatlarıyla ilgili kararlar aldığı için erkek şiddetine maruz kalıp öldürülüyor. Çiğdem Çeledir kardeşimiz, kocasından gördüğü şiddet sonucu defalarca korunmak için devlete başvurdu, ancak korumayla ilgili uygulamalar etkin olmadığı için koruma altındayken boşanmak istediği kocası Soytürk Çeledir tarafından öldürüldü ve katil hala yakalanmadı. Çiğdem kardeşimizi öldüren, annesi Aynur kardeşimizi ve Çiğdem'in kardeşini yaralayan katil Soytürk'ün acilen yakalanmasını talep ediyoruz. Kadına şiddete sıfır toleranssa Çiğdem'in katili neden hala yakalanmadı. Aile Bakanı Ayşenur İslam, aile kurumunun zayıflamasına modernleşmenin neden olduğunu ve ailenin zayıflamasının devlete çok maliyetli geleceğini söyledi. Ayşenur İslam'ın koşulsuz bozulmasın dediği evlilik bağı ile aile içerisinde öldürüldü Çiğdem.  2014 yılında öldürülen 294 kadın kardeşimizin yüzde 47'si kendi hayatına dair karar vererek şiddeti kabul etmeyip boşanmak ve ayrılmak istediği için öldürüldü. Annelik kariyeri, 3-5 çocuk diyorsunuz da Çiğdem 4 çocuğuyla korunmaya çalışırken neden korunmadı? Yetkililere sesleniyoruz: Aileyi değil, kadınları korumak göreviniz. Korunmak, boşanmak istediğinde Çiğdem'e etkin koruma sağlamak sizi göreviniz. Çiğdem'in katilini yakalamak sizin göreviniz."

Yapılan konuşmaların ardından çeşitli sloganlar atan kadınlar daha sonra dağıldı.

FOTOĞRAF