Hüseyin TÜCCAR/ BURSA, () - BURSA'da 2010 yılında okula giderken, minibüsün çarpması sonucu yaşamını yitiren lise öğrencileri 15 yaşındaki Didem Zeynep Çakar ile Ezgi Nil Topuz, ölümlerinin 5'nci yıldönümünde kazanın meydana geldiği yere çiçek bırakılarak anıldı. Didem ve Ezgi’nin ölümünden sonra yaptırılan üstgeçide de aileler, iki kızın fotoğraflarının bulunduğu, 'Yaşamak bizim de hakkımızdı' yazılı pankart astı.
Kaza, Nilüfer İlçesi İzmir Yolu üzerinde 25 Kasım 2010 tarihinde meydana geldi. Fatih Lisesi Fen Bölümü 2'nci sınıfta okuyan Didem Zeynep Çakar ile Ezgi Nil Topuz, okullarına gitmek için evden çıktı. İzmir Yolu üzerinde karşıya geçmek isteyen iki arkadaşa, Güner Çalışkan yönetimindeki 16 GD 730 plakalı minibüs çarptı. Yaralanan öğrenciler, kaza yerine gelen 112  ambulansı ile yakında bulunan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı. Hastanede yapılan müdahalelere rağmen ağır yaralanan Didem Zeynep Çakar aynı gün, arkadaşı Ezgi Nil Topuz ise olaydan 12 gün sonra öldü. Genç kızların ölümüne neden olmakla suçlanan minibüs şoförü 32 yaşındaki Güner Çalışkan yargılandığı mahkeme tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
ÜST GEÇİT YAPILDI, ADLARI VERİLDİ
Semt sakinlerinin tepkisi üzerine Büyükşehir Belediyesi, olayın meydana geldiği caddeye üstgeçit yaptırdı ve kızların adını verdi. Kazanın 5'inci yıldönümünde, olayın meydana geldiği yerde anma töreni yapıldı. Yaptırılan üst geçide kızlarının fotoğraflarının bulunduğu, 'Yaşamak bizim de hakkımızdı' yazılı pankart asan aileler, üstgeçit altına ise çelenk bırakarak, yola karanfiller atıp dua etti.
'CEHALETLE SAVAŞIN BARIŞI OLMAYACAK'
Ezgi Nil Topuz'un babası Saffet Topuz, "Sevgili kızlarımız bize daha haklarını helal etmediler. Çünkü biz onlara olan borcumuzu daha ödeyemedik. Bunu hatırlamak ve hatırlatmak için buradayız" dedi. Topuz, insanların seslerini duymazlıktan gelmesine rağmen çığlıklarının devam edeceğini belirterek, "Susma, lanet etme, isyan etme ve suçu kadere yükleme lüksümüz yok. Hala ortada kazanılması gereken bir savaşımız var. Vurdumduymazlıkla, cehaletle, körlükle, son nefesimizi verene kadar savaşma sözü veriyoruz ve bu savaşın barışı olmayacak."

FOTOĞRAFLI