KELKİT (Gümüşhane) ()  -  YILLAR önce organik tarım için pilot bölge seçilen ve 10 bin ton kapasiteyle Türkiye’nin konusundaki en büyük kuruluşu olan Doğan Organik Süt Sığırcılığı İşletmesi’nin de faaliyetini sürdürdüğü Gümüşhane’ nin Kelkit İlçesi’nde, 10. Organik Tarım ve Yöresel Ürünler Festivali düzenlenecek.
Açık Pazar Yeri’nde 2 Temmuz pazar günü yapılacak olan ve çok renkli geçmesi beklenen 10. Organik Tarım ve Yöresel Ürünler Festivali ile ilgili açıklama yapan Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, bütün birimlerle birlikte bölgenin cazibe noktası olması için çalıştıklarını söyledi. Festival kapsamında yöresel ürünler için stantlar kurulacağını belirten Başkan Yılmaz, "Festivalde 'En iyi buzağı’ ve ‘Ev hanımları yemek’ yarışmaları yapılacak. Kelkit Halk Oyunları gösterileri sunulacak, yöresel sanatçılar konser verecek. Halk Ozanları Konseri ve Kafkas oyunları gösterileri yapılacak. Mustafa Ceceli konseri ile de unutulmaz bir programa daha imza atacağız” dedi.
Başkan Yılmaz, Kelkit'in tanıtımına her anlamda katkı sağlayacağını belirttiği festivalde, gurbetteki hemşerilerinin bir araya geleceğini, birleşme ve kaynaşma sağlayacağını söyledi.
DOĞAN ORGANİK KELKİT VE ÇEVRESİNE CAN VERİYOR
Doğan Organik, bakanlık tarafından organik tarım için pilot bölge seçilen Gümüşhane’nin Kelkit İlçesi’nde, Doğan Holding’in kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak 2002 yılında faaliyete başladı. Organik süt ve besi hayvancılığı alanında faaliyet gösteren Doğan Organik, yetiştirdiği yonca ağırlıklı organik yemleri kullanarak, organik süt hayvancılığı yapıyor, organik süt ve süt ürünleri üretiyor.
2005 yılında, ‘Organiklik Sertifikası’ alan tesis, 2006 yılında Kelkit’te sözleşmeli çiftçilik projesini de başlattı. 2012 yılında CSR Europe Kurumsal Sosyal Sorumluluk ödülünü aldı.
Doğan Organik’in ana işletmesi ve damızlık hayvan yetiştirme merkezi, 200 dekar alanda faaliyet gösteriyor. Tesis, yaklaşık 10 bin tonluk üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük organik hayvancılık işletmeleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin kapasite olarak en büyük organik çiğ süt üreticisi olan Doğan Organik, iç pazarın en büyük organik içme sütü hammadde tedarikçisi olarak da faaliyetini sürdürüyor.
Doğan Organik, 2015 yılından beri ‘Yoncadan’ markası ile organik günlük süt, organik yoğurt, organik ayran, organik labne ve organik yöresel peynir üretimi ile satışı yapıyor. Kuruluş, 2011 yılından bu yana Migros için, MLife markalı organik süt ürünlerini de üretiyor. Yaklaşık 1400 metre rakımlı Kelkit Yaylası'nda yer alan tesis, kuruluşa ait 2 bin dekar alana ek olarak 5 bin dekarlık alanda da bölge çiftçisi ile sözleşmeli yem bitkisi üretimi yapıyor. Yöredeki çiftçileri organik tarıma özendirmek için Gümüşhane Üniversitesi ile birlikte çalışmalar yürüten Doğan Organik, organik süt üreten bölge çiftçilerini eğitiyor, ürünlerinin pazara ulaşması için altyapı sunuyor.

FOTOĞRAFLI