Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), () - KUŞADASI'nda birçok kamu kurumunun temsilci göndererek oluşturduğu Kıyı Komisyonu, sahillerindeki yasa dışı işgal ve uygulamalara karşı mücadele başlattı. Halkın kullanımına açık alanları ticari faaliyetleri için kullananlara ceza yağdı, geriye yönelik bir yıllık kira uygulandı.
Kuşadası'nda halkın kullanımına açık kıyıları işgal edip, ticari faaliyetleri için kullananlara karşı harekete geçildi. Şehir merkezinden Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'na kadar uzanan 20 kilometreyi aşkın sahilin, işgallerden temizlenmesi için komisyon kuruldu. Mal Müdürlüğü, Belediye, Emniyet, Jandarma, Vergi Dairesi, Liman Başkanlığı temsilcilerinin yer aldığı komisyon, sahil ve plajları halkın hiçbir kısıtlama olmadan kullanması için aralıksız çalışmaya başladı. Plajlarda şemsiye, şezlong satan, kamu alanında büfe, tezgah ve çeşitli yöntemlerle satış yapan, kıyıları tel örgü, barikat ve tabelalarla kapatanlara ağır cezalar verildi. Aynı ceza, önündeki kumsalı kendi malıymış gibi işgal eden yazlık sitelerine de kesildi. Halkın kullanımını engelleyenlere önce ceza kesildi, sonra geriye dönük bir yıllık (ecrimisil) kira ödeme tebligatı yapıldı.
Plaj, kumsal ve sahillerin her türlü işgalini kaldırmakta kararlı olduklarını söyleyen Kıyı Komisyonu görevlileri, mücadeleyi sürdüreceklerini belirtirken şöyle dedi:
"Kıyılar tüm halkın kullanımına açıktır. Hiç kimse veya işletme sahilleri, kıyı ve kumsalları kapatamaz. Vatandaşlardan gelen şikayetlerinde değerlendirilmesiyle bir çok tespit yapıldı. Bazı siteler önlerindeki alanları tamamen kapatmış. Bazı yerlerde hiç kimseden izin almayan birileri şemsiye, şezlong sıralamış vatandaşın girişini engellemiş. Kimisi girilmez levhası bile takmış. Bu yasa dışı uygulamaların tümünü kaldırıyoruz. Bu tür işgal yapanlara ağır cezalar yazıp, geriye dönük bir yıllık kira ödemesi çıkarıyoruz. Otellerde ise kalıcı olmamak ve vatandaşın aynı bölgede denize girmesini engellemeyecek şekilde müşterilerine hizmet vermesini sağlıyoruz. Kuşadası kıyılarının tamamı herkesin ücretsiz kullanımına açıktır."

FOTOĞRAFLI