İSTANBUL, () YENİ yıl dolayısıyla cadde ve sokakları süsleyen Maltepe Belediyesi, Maltepe Meydanı’na da "Noel Ağacı" dikti. Ağacı, Belediye Başkanı Ali Kılıç, pastör, papaz, imam ve cemevi dedesiyle birlikte dikti. Kılıç, "Maltepe'ye diktiğimiz bu Noel ağacı, dostluğun ve barışın çınarı olsun diyor, buradan dalga dalga hoşgörü ikliminin tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz" dedi.
Etkinliğe Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı (İPKV) Başkanı Timur Topuz başta olmak üzere, İPKV Altıntepe Protestan Kilisesi Pastörü Carlos Madrigal, İstanbul Süryani Ortodoks Cemaati adına Süryani Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin, Kadıköy Rum Ortodoks Metropolitliği adına Papaz Nafkratios Turuncuoğlu, Ermeni Katolik Patrikhanesi Başpiskoposu Levon Zekiyan, Maltepe İlçe Müftü Vekili Ahmet Dur, Şahkulu Sultan Dergâhı Dedesi Veli Akkol, Maltepe Cemevi Dedesi Hasan Harabati, Maltepe Belediyesi İnanç Birimi Müdürü Murat Korkmaz, İPKV Altıntepe Protestan Kilisesi cemaati, İstanbul Hristiyan kiliselerinin ve camialarının önemli isimleri, diğer inanç kurumlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte, 40 kişilik Meksika Folklor Grubu renkli bir dans gösterisi yaptı. Daha sonra İPKV’ye bağlı "Hallelujah Korosu" tarafından ilahiler seslendirildi.
“HOŞGÖRÜ İKLİMİ DALGA DALGA YAYILSIN”
Etkinlikte bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Göreve geldiğimde Maltepe’de, yüreği sevgiyle çarpan insanlar yaşıyor demiştim, gördüm ki bu büyük bir gerçek. Hangi inançtan, dinden, kültürden ve mezhepten olursa olsun insana insan gözüyle bakıyor ve insanlığın önünde saygıyla eğiliyoruz. Maltepe Belediyesi, kimseyi ötekileştirmeyip herkesi aynı gözle görüp, her vatandaşımızın önünde eğilerek hizmet etmeyi şiar edinmiştir” dedi.
Kılıç, Ramazan ve Muharrem aylarında yapılan çalışmalardan, cemevlerinin Maltepe’de ibadethane olarak kabul edildiğinden, Muharrem ayının son günü ve 24 Aralık’ta Alevi ve Hristiyan personelin izinli sayılması için yapılan çalışmalardan bahsederek, şunları kaydetti:
“Azınlık da olsa dünyanın neresinden olursa olsun Maltepemizdeki herkesi sevgiyle kucaklayacağız. İslam hoşgörü, sevgi ve barış dinidir. Anadolu’da nereye giderseniz gidin İsa ve Meryem adları ile karşılaşmışsınızdır. Bu da Anadolu’nun aslında nasıl hümanist değerlere sahip olduğunu gösteriyor. Maltepe diktiğimiz bu Noel ağacı, dostluğun ve barışın çınarı olsun diyor, buradan dalga dalga hoşgörü ikliminin tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz.”
"KİMSE BİZİ ÖTEKİLEŞTİRMİYOR"
Kılıç’tan sonra söz alan İPKV Başkanı Timur Topuz da, “Burada yaşananlar Türkiye’ye örnek olacak büyük bir hoşgörü olayıdır" dedi. Maltepe Cemevi Dedesi Hasan Harabati ise "Yunus’un dediği gibi, Yaratılanı severiz Yaradan’dan ötürü. Hepimizi Cenabı Allah yarattı, bu yüzden insanlığı sevmeliyiz" diye konuştu.

MÜFTÜ’DEN HOŞGÖRÜ VURGUSU
Harabati’den sonra söz alan Maltepe İlçe Müftü Vekili Ahmet Dur da, “Biz uzun yıllardır cami, kilise ve sinagog olarak bir arada yaşadık, ibadetlerimize katıldık. Aslında kendi ülkesinde yaşamını sürdüren inançlara tahammül edemeyen hiçbir ülke, büyük ülke değildir"dedi.

Daha sonra İPKV Altıntepe Protestan Kilisesi Pastörü Carlos Madrigal tarafından dualar eşliğinde, Ali Kılıç ve inanç önderlerinin de katılımıyla Noel ağacının açılışı butona basılarak yapıldı. Açılıştan sonra vatandaşlara çeşitli hediyeler dağıtıldı.

(FOTOĞRAF)