ZONGULDAK Köksal Toptan Ortaokulu'nda eğitim gören öğrenciler Fatma Bal ve Hale Karabacak, 40 çeşit yemeğin Ph değerlerini ölçerek geliştirdikleri sistem ile hangi yemeğin, hangi Ph değeri araladığında bozulup bozulmadığını gösteren proje geliştirdi.
Ortaokul öğrencileri 14 yaşındaki Fatma Bal ve Hale Karabacak, geçen yıl bir okulda öğrencilerin yedikleri yiyeceklerden hastaneye kaldırıldığını öğrenmeleri üzerine, gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için bir proje geliştirmeye karar verdi. Öğrenciler, Fen ve Teknoloji Öğretmeni İsmail Akar'ın danışmanlığında 'Peh-Aş' adını verdikleri proje ile 3 ayda 40 çeşit yemeğin Ph (asit ve baz) değerlerini ölçerek hangi aralıklarda yenebileceklerini hangi aralıklarda yenilemeyeceklerini belirleyen bir kitapçık hazırladı. Öğrenciler, Ph ölçüm cihazının bulunduğu kaba dökülen yemeğin asit ve baz değerini ölçüyor. Ortaya çıkan değeri hazırladıkları kitapçıktaki değerlerle karşılaştırıyor. Ph değeri, kitapçıktaki yenilebilir oranını veriyorsa yemeğin bozulmadığı ortaya çıkıyor.
Böylece gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek istediklerini söyleyen Fatma Bal, şöyle konuştu:
"Ph ölçer cihazın bulunduğu kaba yemeği döküyoruz ve çıkan değeri deneylerden elde ettiğimiz verilerle karşılaştırıyoruz. Eğer yemek yenilebilecek durumda çıkıyorsa yiyoruz. Bu sistem evlerde, iş yerlerinde ve okullarda olursa yemeklerin bozulup bozulmadığı kolaylıkla tespit edebilir. İnsanlar yemeklerden zehirlenmezler. Proje geliştirilebilir ve çok daha iyi yerlere gelebilir. Destek bekliyoruz."
Hale Karabacak da projelerinin Milli Eğitim Bakanlığı´nın düzenlediği, 'Bu benim eserim' yarışmasında yaklaşık 6 bin proje arasında ilk 60 arasında yer aldığını söyledi. Proje, 1 Haziran'da TÜBİTAK'ın Köksal Toptan Ortaokulu'nda düzenleyeceği bilim fuarında sergilenecek.

FOTOĞRAFLI