ANKARA'nın Çankaya İlçesi'nde oturan 36 yaşındaki Ferhat Önder, çocuk yaşlarda bakkal önlerinden topladığı meşrubat kapaklarını biriktirip, kolleksiyon yaptı. Osmanlı'dan günümüze 2 binden fazla kolleksiyon değeri bulunan gazoz kapağı olduğunu belirten Önder, "Her şeyin kolleksiyonu yapılabilir. Çocuk yaşlarında bakkal önlerinde topladığım meşrubat kapaklarından her biri şimdi kolleksiyonerler arasında 100 TL'ye kadar alıcı buluyor" dedi.
OYUN OYNADIĞI KAPAKLAR KOLLEKSİYONU OLDU
Ferhat Önder, çocukken bakkal önlerinden topladığı meşrubat kapakları ile şimdi önemli bir kolleksiyon sahibi olduğunu belirtti. Önder, şunları anlattı:
"Çocukken bakkallar önünden topladığım kapaklarla oynardık. Zaman içerisinde bu topladığım kapaklar özel bir kolleksiyonum oldu. Bunun yanı sıra para kolleksiyonum da var. Osmanlı'dan günümüze sarkan 2 binden fazla elimde meşrubat kapağı var. Benim gibi kapak kolleksiyonu olan ülke genelinde bilinen 20 kişi var. Sosyal medya üzerinden kapaklar konusunda paylaşım sağlıyoruz. Ayrıca antika pazarlarında kapak alıp satanlar da var. Bu kapakların en önemli özelliği; Osmanlı'dan günümüze bilinen 500'den fazla meşrubat firmasının piyasalara girip- çıkması. Bazı meşrubat firmaları günümüzde halen faaliyetlerine devam ederken, bazıları da zaman içerisinde kapanmış. Yaklaşık 100 yıl içerisinde faaliyet gösteren meşrubat firmalarının logolu ve resimli meşrubat kapaklarını İngiltere'den getirttiğim özel klasörlerde saklamaktayım. önümüzdeki yıllarda uygun bir zaman ve mekanda bu kolleksiyonumu sergilemekten mutluluk duyacağım."
İktitsat Fakültesi mezunu olduğunu ve inşaatlarda formen olarak çalıştığını ifade eden Önder, "insanlar eskiden herhangi bir şeyin kolleksiyoneri olmak için özel çaba harcarlardı. Şimdi bu kültürü ve heyecanı görememekteyim. Ben şimdi elimde bulunan meşrubat kapakları ile geçmiş kapak kültürümüzü günümüze aktarıyorum. Bu nedenle de meşrubat firmaları tarafından ilgi görmekteyim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI