Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da psikiyatrist Sümer Öztanrıöver, darbe girişimi sürecinde yaşanan gelişmelerin toplumsal bir travmaya yol açtığını belirterek, "Hayatı normal akışında yaşamak, gelecek için plan yapmak, hayal kurmak, travmayı atlatmamıza yardımcı olacaktır" dedi.
Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini anlatan psikiyatrist Sümer Öztanrıöver, "Bu zor günler zihinsel yaşamımız için temel olan güvenlik hissimizi tehdit ediyor. Dünyayı tehlikeli bir yer ve bizi de korunmasız hissettiriyor. Bu durum hayatımızın üzerindeki kontrol duygumuzun kaybına yol açar. Geleceğe yönelik olumlu düşünmemize engel olur" diye konuştu.
Darbe girişimi sürecinde teröre maruz kalanlar, olaylara tanık olanlar veya yakınını kaybedenlerin sağlık açısından daha fazla risk altında olduğunu kaydeden Sümer Öztanrıöver, şunları kaydetti:
"Bazı kişilerde akut stres bozukluğu veya travma sonrası stres bozukluğu gelişebilir. Bir olayı, görüntüyü aklından çıkaramama, uyku bozukluğu, kabuslar, her şeyden korkma, günlük aktivitelerini yapmada zorluk, kendi hayatını ya da yakınlarını kaybetme korkusu ve içe kapanma gibi belirtileri vardır. Bu durumda mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır. Tedavi edilmezse hem fiziksel hem de duygusal olarak daha ağır belirtiler ortaya çıkacaktır. Bunun dışında yaşananları, endişeleri dile getirmek, üzerinde konuşmak önemlidir. Duyguları bastırmaya çalışmak yapılacak en kötü şeydir. Toplu taşıma araçlarını kullanmamak, kalabalık yerlere gitmemek, hatta evden çıkamamak gibi aşırı önlem almak, korkuyu artıracaktır. Hayatı normal akışında yaşamak, gelecek için plan yapmak, hayal kurmak travmayı atlatmamıza yardımcı olacaktır. Böyle zamanlarda birlik ve beraberlik duygusu, dayanışma, yardımlaşma çok önemlidir. Nefret ve şiddete başvurmadan yapılacak barışçıl protestolar, travmayla başa çıkmamızda yardımcı olacaktır."

FOTOĞRAFLI