YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir'de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada, 'örgüte yardım' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'a verilen cezanın onanması talep etti.
ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un 2016 yılının Eylül ayında 'milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu' iddiasıyla, eşi Norine Lyn Brunson'la birlikte sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. Türkiye'deki oturum izinlerinin de bittiği belirlenen çift, Göç İdaresi'ne teslim edildi. Sınır dışı işlemleri devam ettiği sırada FETÖ soruşturmasında bir 'gizli tanık' rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade verdi. Bunun üzerine terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla 9 Aralık 2016'da tutuklanan ve hakkında 35 yıla kadar hapis cezası istenen Andrew Craig Brunson, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce yargılandı. Brunson'un yargılanma süreci, Türkiye ile ABD arasında krize neden olurken, mahkeme heyeti Brunson'un, 'örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçunu işlediğine kanaat getirdi ve Amerikalı rahibe 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Daha sonra hakkındaki ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı tedbirleri kaldırılan Brunson, karar günü olan 13 Ekim 2018'de ABD'ye gitti. Yerel mahkemenin gerekçeli kararını tamamlamasının ardından bu karara yapılan itiraz ise, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Brunson'ın FETÖ'den yardım aldığı ve bu örgütle iş birliği içerisinde olduğu, örgütün hiyerarşisinde bulunmadığı ancak örgüte yardım ettiği ifade edilirken, gerekçeli kararda, Brunson'ın görev yaptığı Diriliş Kilisesinde Kürt kökenli Suriye veya Türkiye vatandaşlarından oluşan ayrı bir cemaatin bulunduğu, sanığın burada YPG/PKK gibi örgütlere yardım sayılabilecek faaliyetler içerisinde bulunduğu tespitleri de yer aldı.
CEZANIN ONANMASI İSTENDİ
ABD'li rahip Brunson ile ilgili dava dosyası Yargıtay'a gönderilirken, 'örgüte yardım' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen Brunson hakkındaki kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tebliğname hazırlandı. Başsavcılığın tebliğnamesi, dosyayla ilgili kararı verecek Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi'ne gönderilerek, Brunson'a verilen hapis cezasının onanması istendi.