İZMİR'in Urla İlçesi'nde Cumhuriyet Meydanı'na Temmuz ayı başında konulan, elinde tuttuğu dünya çalınan 'Felsefenin atası' olarak kabul edilen Anaksagoras'ın bakıma alınan heykelinin başka bir yere konulacağı açıklandı.
Heykeltıraş Tülay Çelikel Özler'in yaptığı dünyaca ünlü Yunan filozof Anaksagoras’ın mermer bankta oturur durumda tasvir ettiği heykelin, Temmuz başında açılışı yapılmıştı. Özler, ‘Gökbilimlerin atası’ olduğu için Anaksagoras’ı elinde dünya tutar şekilde göstermişti. Geçeh hafta heykelin elindeki dünya çalınmış, ayaklarının altındaki dolgu parçalanmış, oturduğu bankla bağlantısı koparılmak istenmişti. Cumhuriyet Meydanı'ndaki heykel, tamir için yerinden söküldü. Urla Felsefe Gönüllüleri ile Dr. Mahmut Tolon'un öncülük ettiği, Urla Kaymakamlığı ve Urla Belediyesi'nin de desteklediği tamir girişiminin ardından heykelin söküldüğü yere not bırakıldı. Tolon, "Bu heykeli daha ilgi görebileceği bir alana taşımak istiyoruz. Bu düşüncemizi açılışımızı yapan Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sayın Sibel Uyar'a da aktardık olumlu karşıladılar" dedi.
ANAKSAGORAS KİMDİR
Yunan doğa filozofu. Urla'da M.Ö 500 yılında doğan Anaksagoras Atina'da bir okul açarak Perikles, Euripides, Arkhealos (bazı yazarlara göre Sokrates), vb. bir çok öğrenci yetiştirmiştir. Bazı parçaları günümüze kadar kalan Tabiat Üzerine adlı bir eser yazdı. Anasagoras bu dönemin en büyük doğa bilginidir. Matematikteki bilgileriyle ün salmıştır. Astronomide de buluşları vardır. Ay ışığını, ay ve güneş tutulmalarını doğru olarak açıklamıştır. Anaksagoras M.Ö 428'de Çanakkale'de ölmüştür.

FOTOĞRAFLI