Murat DELİKLİTAŞ - Mehmet İlkay ÖZER / İSTANBUL, () - ÇİMENTO Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) tarafından düzenlenen 'XONE-Seramik Tasarım Yarışması' ve 'XONE Seramik Tasarım Ödülleri'nde dereceye girenler ödüllerini aldı.

Türkiye seramik sektörüne ivme kazandıracak ve uluslararası rekabet gücünü artıracak genç tasarımcıların keşfedildiği XONE-Seramik Tasarım Yarışması ve XONE-Seramik Tasarım Ödülleri'nin dağıtıldığı tören, dün akşam Ortaköy Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleştirildi.

Sanat ve iş dünyasından isimlerin katıldığı törende konuşan Cam ve Toprak Ürünleri İhracatcıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, Türk seramik sektörünün dünyada ilk sıralarda yer aldığını ifade ederek “Üzerinde yaşadığımız topraklardan doğan, 8 bin yıllık bir geçmişe sahip seramik; bize her şeyden önce Anadolu'nun kültürel bir mirasıdır. Bu eşsiz birikimden aldığımız güçle, bugün ülke olarak dünyanın en büyük seramik üreticisi ve ihracatçılarından biri konumuda geldik. Seramikteki uzmanlığımız, modern ve yaratıcı yaklaşımımız, canlı ve güçlü yapımızla, sektör olarak çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu biliyoruz. 2015 yılı ihracat rakamlarımız da, nasıl giderek güçlendiğimizi ortaya koyuyor. Bugün dünya 'Seramik Kaplama Malzemeleri' ve 'Seramik Sağlık Gereçleri' ihracatında ilk 5'te yer alıyoruz. Türk seramik sektörü olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi 3,5 milyar dolar olarak belirledik. Bu hedefe ulaşmak için, ihracat yaptığımız ülkelerdeki pazar payımızı artırmaya ve yeni pazarlarda kalıcı ilişkiler kurmaya odaklanarak, dünyanın önde gelen seramik ihracatçı ülkesi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Günümüzde hem 'Seramik Kaplama Malzemeleri'nin, hem de 'Seramik Sağlık Gereçleri'nin, yaşam alanlarında çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Kayan, “Bu yarışma ve ödül organizasyonuyla, yeni malzemelerin getirdiği imkanlar, değişen mekanlar ve ihtiyaçlar ile sektörün yapısının dikkate alınmasını sağlıyoruz. Böylece, yeni yaşam mekanlarına uygulanabilen, çevreye duyarlı, sürdürülebilir, üretilebilir, uygulama kolaylığı sunan yenilikçi tasarımların ortaya çıkarılmasını destekliyoruz. Genç tasarımcılarımızın özgün tasarımlarıyla global pazardaki gücümüzü artırmaya ve ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ece Ceylan Baba ise şunları söyledi:

“Birçok farklı platformda jüri üyeliği yapmakta olan biri olarak, ben ZONE ödüllerini meslek hayatımda başka bir yere koyuyorum. Çünkü gerçekten üstlenmeye çalıştığım misyonun en güzel yansıması diye düşünüyorum. Hem tasarımcı hem yapı sektöründe üretici konumunda olmak hem de işin akademik boyutunda olmak, bu üç sacayağını oluşturabilen bir kurum olarak görüyorum ben ZONE'u. Bu sebeple hem öğrencilere hem profesyonel kategoride katılanlara çok ciddi ufuklar açtığına inanıyorum. Tasarım alanında daha yapmamız gereken çok şey var. Ben bu platformun bunun öncüsü olacağına inanıyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren uluslararası olması, bu yıl profesyonel ve sektörel oyuncularında yarışmanın gündemine alınması yarışmayı çok daha başka bir noktaya taşıdı."

Konuşmaların ardından, Sertaç Ersayın, Dr. Ece Ceylan Baba, Erdem Akan, Levent Erden, Seyhan Özdemir, Can Yalman, Defne Koz, Mutlu Çilingiroğlu, Ömer Faruk Yakupoğlu ve Tolga Berkay gibi tasarım, mimarlık ve reklam dünyasının deneyimli isimlerin jüri üyeliğinde, başarılı bulunan tasarımcılara ödülleri dağıtıldı.

Bu yıl 287 başvurunun gerçekleştiği XONE-Seramik Tasarım Yarışması'nın, 'Seramik Kaplama Malzemeleri Kategorisi'nde, 'Chamaleon' adlı tasarımıyla Deniz Demirkanlı, 'Seramik Sağlık Gereçleri Kategorisi'nde 'Luna' adlı çalışmalarıyla Songül Yener ve Yusuf Sedat Uzuner birinciliğe layık görüldü.

XONE-Seramik Tasarım Ödülleri'nde ise 'Seramik Kaplama Malzemeleri Fikir Kategorisi'nde 'Gold XONE' ödülünü 'Petek' adlı tasarımıyla kazanan Orhan Can Uysal, 'Seramik Sağlık Gereçleri Fikir Kategorisi'nde de 'Eko' adlı projesiyle 'Silver XONE' ödülünün sahibi oldu. 'Seramik Kaplama Malzemeleri Kurumsal Kategorisi'nde ise 'Gold XONE' ödülünü 'Aquanit' adlı projeleriyle Seranit Grup kazandı.