ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde su tutacak baraj havzasında kalacak mezarlar özel izinle kaldırılarak başka mezarlığa taşındı. Aileler ise taşınma işlemi sırasında yıllar önce kaybettikleri yakınlarının cenazelerini görünce gözyaşlarını tutamadı.
Gazipaşa'da Gökçeler Barajı'nın su tutmaya başlaması ile Çakmak Mahallesi'nde 130 mezarın sular altında kalacak olması nedeniyle mahalleli dilekçe vererek yakınlarının mezarının taşınmasını istedi. 30 köylünün mezarların taşınması için dilekçe vermesi üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı Gazipaşa Mezarlıklar Birimi, çalışma başlattı.
CENAZE SAHİPLERİ DUYGULANDI
Çakmak Mahallesi Arıkyeri Mezarlığı'nda dün itibariyle nakil işlemleri başladı. Mezarların açılması sırasında ise duygulu anlar yaşandı. Kimileri mezarların açılması sırasında gözyaşlarına hakim olmazken, kimisi sıranın gelmesini beklerken yakınlarının mezarı başından ayrılmadı. Yaklaşık 10 görevli ve mahallelinin nezaretinde iş makineleriyle açılan mezarlardan alınan cenazeler kefenlenerek Karakaya Mezarlığı'na nakledildi.
'SAHİPSİZ MEZARLAR KALACAK'
Antalya Büyükşehir Belediyesi İlçe Hizmet Birimi Müdürü Hasan Zeyni Çelik, "İlçemizde yapılmakta olan Gökçeler Barajı muhtemelen 17 Haziran'dan itibaren su tutmaya başlayacak. Su altında kalacak 130 mezarın taşınması gündeme geldi. Daha önce köylüler müracaatlarını yaptı. Devlet Su İşleri (DSİ) bu konuda çalışma yapmayınca, mezarları kaldırma işlemi de bize kaldı. Toplamda tespit ettiğimiz 130 mezar var. Ancak bunların hepsini almıyoruz. Sahipli olan, dilekçesini veren 30 mezarın taşımasını yapacağız. Muhtemelen buradaki çalışmamız 3-4 güne biter. Başvuru yapılmayan ve sahipsiz mezarlar burada kalacak" dedi.
"BAŞINA ÖRTTÜĞÜM YAZMASI DAHİ SOLMAMIŞ"
Eşi ve kızının mezarının açılması sırasında duygulanan Hatice Baş, "Eşim ve kızımın mezarı taşınıyor. Kızım 3 aylıkken zatürre olmuştu, defnederken başına örttüğüm yazması dahi solmamış. Yıllar geçse de evladım, görünce içimden ağlamak geldi. Cenazeleri buradan yukarı mezarlığa taşıyoruz. Eşim öleli 19 yıl oldu, çocuğumunki kaç yıl oldu hatırlayamıyorum" diye konuştu.
"ÖLDÜĞÜNÜ BİLE GÖREMEDİM"
Annesi vefat ettiğinde çocuk olduğunu ve toprağa verilirken göremediğini söyleyen Asiye Baş, annesinin mezarı başında bekledi. Asiye Baş, "Ekin biçiyordum, mezarların taşındığını görünce koştum, geldim. Annem ilkokulu çıktığım sene vefat etmişti. Annem vefat edeli yaklaşık 35 yıl oldu. Yayladaydım cenazesine gelemedim. Öldüğünü bile göremedim, şimdi mezarını taşıyoruz. Çok üzgünüm, ruhu burada kalacak kemiklerini yukarı taşıyacağız. Türbe gibi bir mekanı olacak" dedi.
"YILLAR GEÇMİŞ BİR GARİP OLDUM"
Arıkyeri Mezarlığı'na yaklaşık 10 yıldır hiç defin yapılmadığını belirten İbrahim Baş da "Yaklaşık 10 yıldır buraya hiç yeni cenaze defnetmedik. En son amcamı buraya yerleştirmiştik. Ancak o bile çürümüş, bir şey kalmamış. Burada ninemin de mezarı var. 4 ya da 5 yaşlarındaydım öldüğünde. Şimdi ise 72 yaşındayım. Yani ninem vefat edeli 67- 68 yıl oluyor. Yıllar geçmiş bir garip oldum. Bir atan vefat edince ağlarsın, ben de şimdi aynı haldeyim. Yeniden aynı duyguları yaşıyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI