Güven USTA/İSTANBUL,()-TARİHÇİ Halil İnalcık, vefatının birinci yılında mezarı başında anıldı. Fatih Camisi haziresinde İnalcık'ın kabri başında düzenlenen törene,
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İnalcık'ın kızı Günhan İnalcık, talebeleri, bazı yazar ve sanatçılar katıldı.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın burada yaptığı konuşmada, Halil İnalcık'a rahmet dileğinde bulunarak, kendisinin sadece Türk tarihçiliğinin değil, aynı zamanda hukuk ve siyasi tarihçiliğin de abide şahsiyeti olduğunu belirtti. Kalın, İnalcık'ın geride bıraktığı eserlerin yollarını aydınlatmaya devam edeceğini vurgulayarak, şunları söyledi: Ben de tarih okumuş birisi olarak, Halil İnalcık'ı ilk okumaya başladığım zaman eserlerinin derinliği karşısında büyük heyecan duymuş bir gençtim. Eserlerini daha 1940'lı yıllardan itibaren yayınlamaya başlamış büyük bir ilim çınarı olarak, yıllarca okuduk ve okumaya devam ettik. Kendisi sadece Osmanlı, Türk tarihini araştırmakla kalmadı, aynı zamanda Türk ve Osmanlı tarihinin dünya tarihi arasındaki yerini çok muhkem
bir şekilde ortaya koyan bir ilim adamıydı. Sık sık, Osmanlı tarihini anlamadan dünya tarihini anlayamayacağımızı söylerdi. Aynı zamanda çok farklı bilim dallarından istifade ederek tarihçilik yapan bir ilim adamıydı.
Halil İnalcık'ın kızı Günhan İnalcık ise babasının kabri başına gelen herkese teşekkür ederek, "Çok kısa sürede muhteşem bir kabir olmuş her yönüyle, bu da beni ayrıca çok mutlu ediyor ve her geçen gün daha çok onur veriyor onun kızı olmak. Babamla 70 sene yaşadım, hala varlığı devam ediyor. Çok gururluyum." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından İnalcık'ın kabri başında Kur'an-ı Kerim okunurken, Fatih Camisi'nde de mevlid-i şerif merasimi icra edildi.

(FOTOĞRAF)