Gülhan DEMİRCİ/MERSİN, () - MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde güneş enerjisinden yararlanma amacıyla Güneş Park Enerji Kompleksi'nin temeli atıldı. 7.5 dönümlük alana kurulacak olan Güneş Park, Türkiye'de bir ilk olacak.
Mezitli Belediyesi ve Mersin Makine Mühendisler Odası işbirliğiyle hazırlanan Güneş Park Enerji Kompleksi projesi için Merkez Mahallesi 2'nci Çevre Yolu üzerinde temel atma töreni düzenlendi. Törene Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan, Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Akar Tülücü, AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki, ünlü aşçı ve televizyon program yapımcısı Hollandalı Wilco Van Herpen ile çok sayıda kişi katıldı.
"ENERJİ TASARRUFU ÖĞRETİLECEK"
Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekbek Çakar, Türkiye'nin doğal enerji kaynakları anlamında çok zengin bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'de çok önemli bir potansiyeli bulunan güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesinin somut bir örneği olan Güneş Park Enerji Kompleksi'nin temelini atmanın gururunu taşırıklarını söyledi. Çakar, şöyle dedi:
"Burada öğrencilere ve halkımıza güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da eğitici bilgiler verilecektir. Öğrencilere enerji tasarrufu öğretilecek, enerji bilinçlendirmesi yapılacak, güneş enerjisinden elektrik üretimi ve doğaya yararları anlatılacak. Komplekste ayrıca enerji üreten çocuk oyun parkı ve Sanayi Endüstri Müzesi de olacak. Kadın üreticiler için sebze-meyve kurutma, salça çıkarma, meyve suyu çıkarma istasyonu ve enerji kulesi de yapılacak. Güneş saatleriyle süslenmiş yeşil bir park olacak burası. Parkın enerjisi güneş ve rüzgardan sağlanacak. Bu kompleks Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor."
Belediye Başkan Tarhan, kent olarak yılın 300 gününde güneşi gördüklerini ancak, güneş enerjisinden yararlanamadıklarını anlatırken, "Buranın Türkiye ve dünyaya örnek olması gerekiyor. Mezitli Kent Konseyimizin yapmış olduğu anket çalışmasıyla halkın yüzde 86'ının nükleer santrale karşı olduğu sonucu çıktı. Diyoruz ki; gelin halka sorun. Nükleer santrale evet deniliyorsa yapılsın hayır deniliyorsa yapılmasın diyoruz. Halktan korkmamak gerekir. Umarım bu yanlıştan dönülür" diye konuştu.
Ardından söz alan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, gönüllüler, halk ve sivil toplum örgütlerinin destekleriyle Türkiye'ye kazandırılan Güneş Park Enerji Kompleksi örnek ve yararlı bir tesis olacağını söyledi. Konuşmaların ardından da kompleksin temeli atıldı.

FOTOĞRAFLI