DOĞU Türkistan'da Uygur Türklerine yapılan baskılara karşı, farkındalık oluşturmak için İstanbul'dan bisiklet turuna çıkan 28 yaşındaki Kubilay Gezer, köy köy, mahalalle mahalle gezerek Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne ulaştı. İnsanlara daha sağlıklı bilgiler ulaştırabilmeyi istediğini belirten Gezer, insanlık dramını anlatan broşürler basılması için sponsor arayışına başladığını söyledi.
İstanbul'da yaşayan muhasebeci Kubilay Gezer, 45 gün önce bu kentten başladığı, zulme karşı farkındalık turunda, Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne geldi. İstanbul'dan Bodrum'a kadar çok sayıda köy ve şehre giden Gezer, yaklaşık 2 bin kilometre yol katetti. Kendi kökeninin de Uygur Türkleri'nden geldiğini belirten Kubilay Gezer, vatandaşlarla sohbet ederek Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine karşı baskı uyguladığını anlattı. Bildiklerini insanlara anlattığını belirten Gezer, "Kendi soyum da Uygur Türkleri'nden geldiği için yapılanlara kayıtsız kalamadım. Doğu Türkistan'dan çok fazla haber gelmiyor, medyada yer almıyor. Ben de insanlara yaşananları bilgim dahilinde anlatmak için yola çıkmaya karar verdim. 45 gün önce İstanbul'dan yola çıktım. Çok sayıda ilçeyi gezerek köy kahvelerinde insanlarla buluştum, sohbet ettim. Elimden geldiğince haberdar etmeye çalıştım, insanların çoğunun bu konu hakkında bilgisi olmadığını gördüm. Öncelikli hedefim Antalya'nın Alanya ilçesine ulaşmak. Eğer, insanlara daha doğru bilgiler ulaştırabilmem için broşür yapılmasını sağlayacak sponsor bulabilirsem, turumu Hatay'a kadar uzatmayı hedefliyorum" dedi.
"KENDİM İÇİN MADDİ DESTEK İSTEMİYORUM"
Yolculuğu için kimseden maddi yardım istemediğini belirten Gezer, "Amacım sadece doğru bilgilendirme yapabilmek için broşür bastıracak sponsor bulabilmek. Ben de internet üzerinden araştırdığım ve öğrendiğim kadar bilgi sahibiyim. Bu konuda broşür hazırlayarak, dağıtmama imkan sağlayacak duyarlı insanlardan yardım bekliyorum" dedi.
Gezer iki gün Bodrum'da kaldıktan sonra, feribot ile Datça'ya gitti. Gezer, Datça'dan da yine köyleri gezerek, Muğla'ya oradan da Antalya'ya doğru devam edeceğini ve turunun Hatay'a kadar devam ederse, toplamda 3 ay süreceğini belirtti.

FOTOĞRAF