Afyonkarahisar'a, Orman İşletme Müdürlüğü’nün ‘Bir yılda 16 milyon fidan’ projesi, köylü kadınların ekmek kapası oldu. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla yürütülen proje kapsamında, il genelinde bir yıl içerisinde 400 kadın 16 milyon fidanı toprakla buluşturdu. İl genelinde pek çok ayrı bölgede fidanı toprakla buluşturan köylü kadınların yaşları 18 ile 60 arasında değişiyor. Orman İşletme Müdürlüğü, çalışanlara günlük kişi başı 20 TL ödeyerek, köylü ailelere ekonomik katkı sağladı.
        Bir yıl içerisinde 16 milyon fidanı toprakla buluşturmak için yoğun bir çalışma yaptıklarını dile getiren Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, 16 milyon hedefini tamamladıklarını, ancak fidan dikimine, dikim mevsimi gelince tekrar devam edeceklerini söyledi. Sedir ve karaçamın yanında bol miktarda yapraklı ağaç diktiklerini aktaran Kalyoncu, “Özellikle dere içlerine bu dikimi gerçekleştirdik. Olası yangınlarda karşı yamaçlara yangın atlamasın diye farklı türleri seçtik. Badem, akasya, kestane ve iğde türü ağaçlar diktik. Çok da güzel bir çalışma oldu.” dedi. Afyonkarahisar'da hayvancılık için kullanılacak olan arazilerin dışında kalan boş arazilerde tamamen yeşillendirme gayreti içerisinde olduklarını dile getiren Kalyoncu, bunu da başaracaklarını bildirdi.
     Fidan dikiminde kadın işçilerin kullanılmasının önemine değinen Kalyoncu, “Kadın işçilerimiz bu işe eli daha yatkın. Bir de erkek işçilerimiz biraz daha yüksek ücret isteyebiliyor. Ama çalışan kadın işçilerimiz erkekleri aratmadı. Kadınlar evlerinde bulunan saksıda çiçeğine bakıyor. Bu işe onlar daha meyilli. Fidanları da öyle görüyorlar. Bu anlamda kadın işçiler bizim için daha iyi. Daha ciddi ve titiz davranıyorlar. Bir de alıştılar, bu konuda da tecrübelendiler. Başlarında beklemeseniz dahi ilk tarif ettiğiniz doğrultuda dikimleri götürüyorlar. Burada eğer dikimi doğru yapamazsanız yaptığınız bütün masraflar boşa gider. Ama bizim kadınlar bunu iyi biliyor. Evlerine de üç beş kuruş para götürüyorlar. Onlar da bundan memnun oluyorlar.” diye konuştu.
        Afyonkarahisar'da ağaçlandırmaya önümüzdeki dönemlerde aralıksız devam edeceklerini aktaran Kalyoncu, sözlerine şöyle devam etti: “Ağaçlandırmanın sosyal etkilerinin yanı sıra ekonomik etkileri de olacak böyle. İnşallah çalışan kadınlarımızın refahını etkileyecek. Böyle olduğu müddetçe insanlarımıza istihdam sağlamaya devam edeceğiz. Ormanda çalışan köylülerimizin böylece ormana usulsüz müdahalesi de olmayacak. Ormana sevgisi daha da artacak. Bu çalışmaların böylece getirisi olacak.”