Muş merkeze bağlı Kırköy Belde Belediyesi tarafından Avrupa Birliği (AB) Merkezi Finans İhale Birimine sunulan Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında kurulan seralar meyve vermeye başladı. Seralarda 80 kadın bu seralarda eğitim alarak hem tarımı öğrendi, hem de aile bütçesine katkı sağladı.
Kadın İstihdamı'nın Desteklenmesi projesi kapsamında Kırköy beldesine kurulan seralarda salatalık, domates, biber, kavun ve karpuz yetiştiriliyor. Toplam 80 kursiyere yönelik verilen eğitimler kapsamında kurulan seralarda ekilen sebze çeşitleri olgunlaşmaya başladı. İlk defa Kırköy beldesinde kurulan seralarda ekilen sebzelerden ürün aldıklarını ve projenin toplam 1 yıl süreceğini belirten Belde Belediye Başkanı Rahmettullah Yaktı, kursiyerlerin ise 5 ay eğitim gördüğünü söyledi.
Proje ile eğitim alanlardan Ayşe Karakaya “Kadın istihdamının desteklenmesi hibe programı çerçevesinde, kadınların tarıma katılımı projesi hazırlandı. Proje kapsamında hem seracılık eğitimi hem de genç kızlara bilgisayar eğitimi vermeye başlandı. Aile planlaması, sağlık ve çeşitli alanlarda genç kızlarımız bilgilendirip geleceğe hazırlandı. Bir yıllık proje süresi içerisinde 5 aylık eğitim aldık.” dedi.
Uygulanan projenin kendileri için çok faydalı olduğunu belirten Karaka, “Proje sayesinde hem meslek öğrendik hem de aldığımız para ile aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Birçok arkadaşımız bu projeden aldığı para ile çeyizini hazırlamıştır.” diye konuştu.
Belediye personeli Bakır Aslan ise "Projemizin en önemli ayağını da tarımcılık oluşturuyor. 3 tane sera kurduk. Kızlarımız orada seracılık ile ilgili eğitim aldı. Onu da öğrenip ileriki yaşamlarında kendi aile yaşamlarında uygulayacaklar. Hem gelir getirmesi hem de meslek edindirmesi acısından çok önemli bir kurs ortaya çıkmıştır. Projemiz Muş’ta ilk defa yapılan bir proje. 80 kızımız İş Kur üzerinden bu projeden ücret aldılar. En azından 150 bin lira bu insanlara ücret ödendi." ifadelerini kullandı.