Avrupa Birliği Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Stefano Sannino, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak istediklerini belirterek, 2011’in sonu veya 2012’nin başında bu sorunu çözmek istediklerini belirtti.
    Stefano Sannino, Bursa Valiliğini ziyaret etti. Heykel valilik binasında gerçekleşen ziyarette, Vali Yardımcısı Selman Yenigün tarafından karşılanan Stefano Sannino, sıcak mesajlar verdi.
    Vali Yardımcısı Selman Yenigün, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra Bursa hakkında kısa bilgiler verdi. Yenigün’ün ardından konuşan Stefano Sannino, Türkiye’nin AB için önemine dikkat çekti.
    AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği mesajı veren Stefano Sannino, “İkili ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi gerekiyor. Türkiye’nin katılım müzakerelerinde ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye’nin katılım müzakerelerini bizim stratejik politikalarımız olarak takip etmemiz gerekiyor. Bu kapsamda kararlılığı ve istekliliği sürdürmek istiyoruz. Bunda kararlıyız, karşımıza çıkan güçlükleri aşmaya hazırız.” dedi.
    Stefano Sannino, gazetecilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ziyaretinde, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB dönem başkanlığında AB ile ilişkilerin donacağı şeklindeki sözlerini hatırlatmasına karşılık; öncelikle Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması konusunda kararlılık taşıdıklarını belirterek, “Öncelikle Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak istiyoruz. Öncelikle bunu ifade etmek istiyorum. Bunun en başında iki toplumun liderlerinin katılımı ile bir toplantı düzenlendi. Ekim ayı içinde de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin himayesinde bir toplantının daha düzenlenmesi planlandı. Avrupa Komisyonu Başkanı Sayın Barosso da bu sürece olan desteğini açık bir şekilde ifade etti. Şimdi hepimizin yapıcı bir ruhla bu sorunu ele almamız gerekmekte. Bu ivmeyi kaybetmememiz ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın sözlerinden sonra stratejilerinin ne olacağının sorulması üzerine ise Avrupa Birliği Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Sannino, “İşte ben de bunu ifade etmek istedim, bütün amacımız ve umudumuz o noktaya gelinmemesi içindir. Bu yılın sonuna doğru ya da önümüzdeki yılın başına kadar bütün enerjimizi bu sorunun çözümüne odaklamamız gerekiyor.” şeklinde cevap verdi. Konuşmaların ardından, Vali Yardımcısı Selman Yenigün, AB’li misafiri Stefano Sannino’ya İznik çinisinden bir hediye verdi.