Döşemealtı Sanayiciler ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) Başkanı Gültekin Gencer, Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi’nde Konfüçyüs Enstitüsü kurulacağını duyurdu. Gencer, enstitüde Çincenin yanı sıra akupunktur ve Kung Fu eğitimi de verileceğini açıkladı.
    DÖSİAD’dan yapılan yazılı açıklamaya göre; Ciangsu Üniversitesi Sanat Galerisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zhang Qianyuan ile Çin İşadamları Derneği Türkiye Başkanı Song Zi Bin, AÜ’de Konfüçyüs Enstitüsü kurmak amacıyla Antalya’ya geldi. İkili, DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer aracılığıyla Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Certel’le görüştü. Konuyla ilgili gerekli görüşmelerin sağlandığını ve toplantı yapıldığını belirten Gencer, önümüzdeki süreçte resmi protokol yapılması için mutabakat sağlandığını dile getirdi.
    Görüşmelerin her iki taraf için de son derece olumlu geçtiğini anlatan Gencer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Konfüçyüs Enstitüsü, Çinceyi ve Çin kültürünü yaymak için dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’deki seçkin üniversitelerde şubesi bulunan bir yapılanmadır. Üniversitede başta Çince olmak üzere akupunktur, Shaolin Kung Fu eğitimleri ve farklı kültürlere hitap edecek şekilde faaliyetler olacak. Bir üniversite Konfüçyüs Enstitüsü kurduğunda Çin'deki bir üniversiteyle anlaşıyor ve bu üniversite, enstitünün öğretmenlerini temin etmeyi garanti ediyor. İmzalanacak ikinci anlaşma uyarınca da Ciangsu Üniversitesi, AÜ’deki Konfüçyüs Enstitüsü'ne her sömestrde ihtiyaca göre öğretmen gönderecek.”
    Enstitüde verilecek eğitimle Çince bilen kişi sayısının artacağını ve bu sayede Türkiye ile Çin ilişkilerinin daha da güçleneceğini savunan Gencer, “Bu enstitüde Shaolin Kung Fu ve akupunktur konularında eğitim alan Türk gençleri otellerde istihdam edilerek, işsizliğin ciddi şekilde önüne geçilecek.” dedi. Konuyla ilgili gerekli görüşmelerin sağlandığını ve toplantı yapıldığını belirten Gencer, önümüzdeki süreçte resmi protokol yapılması için mutabakat sağlandığını söyledi.