Erzincan'ın Altıtepe kazı bölgesinde 3 iskelet bulundu. İskeletlerin Doğu Roma ya da Bizans dönemine ait olduğu sanılıyor.

Erzincan Valisi Abdülkadir Demir, Altıntepe'de yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu’ndan bilgiler aldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Abdülkadir Demir, Altıntepe'nin Erzincan'ın en önemli antik kentlerinden biri olduğunu ifade etti.

İl merkezine 15 kilometre uzaklıktaki doğal bir tepe üzerine kurulu Altıntepe, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip. Altıntepe'de 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji bölümünce yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı. Yapılan kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait olduğu düşünülen 3 adet mezar ve kemikler ortaya çıkarıldı. İlk bilimsel çalışmaların 1959-1968 yılları arasında yapıldığı alanda, bu yıl da bilimsel kazı ve onarım çalışmaları gerçekleştiren ekip, define arayıcılarının büyük zarar verdiği kale ve yapıları onararak tekrar turizme kazandırmayı hedefliyor.

Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Altıntepe mevkiindeki arkeolojik kazılara devam ediliyor. Kazıları yerinde inceleyen Vali Abdülkadir Demir, çalışmaların tamamlanmasının ardından mekanın ziyaret edilebileceğini söyledi.

Yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu; “Bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştirdiğimiz kazı sezonuna 1 Temmuz itibariyle başladık, 30 Temmuz’a kadar kazılarımız devam edecek. 21 öğrenci ve öğretim üyesi, 24 de işçi olmak üzere 45 kişilik bir ekiple kazılarımızı sürdürüyoruz. Bu yılki kazılarda iskelet bulundu. Fazla erken olmayan bir döneme ait Doğu Roma ya da bizim bildiğimiz Bizans dönemine ait olması gereken, yatış olarak da Doğu-Batı yönünde yatmış, aynen Müslümanlarda olduğu gibi uzanmış, ama sırt üstü yatmış farkıyla ayrılıyor. Bugün üç tane iskelet bulundu. Yanında buluntu olarak bir şey çıkmadı.” dedi.

Vali Abdülkadir Demir de konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi: “Altıntepe kazısı Erzincan’ın tek arkeolojik kazısıydı. Ama bu yıl Kemah Kalesi'nde yine Atatürk Üniversitesi'nde görevli bir hocamız kazı çalışmalarına başladı. Bizim üçüncü olarak Saztepe mevkiinin de kazı alanı olarak ilan edilmesi için çalışmalarımız başladı. Altıntepe bizim için çok önemli. Çünkü Altıntepe ziyaret edilmek için çok yakın bir mesafede. Hava alanından 7 -8 dakikada buraya ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin değişik yörelerinde değişik görevlerde bulunmamız vesilesiyle kazılar gördük. Ancak burada çok gayretli bir çalışma görüyoruz. Burası günümüzden 2 bin 750 yıl önceki dönemi yansıtan çalışmalar. Bu anlamda çok önemli. Bizim burada bütün amacımız, bütün çabamız şu; bu tüp arkeolojik kazılar çok uzun sürüyor. Bazen 50 yıl sürebiliyor. İnsanlar sabırsız. Erzincan'da bu konuda yeterince eser yok. Biz bunu istiyoruz ki çok kısa sürede çıkaralım. Bu düşünce ile elimizde olan değerleri İl Özel İdaresinden, Kültür Bakanlığından desteklerle hemen sunulabilir hale getirmek istiyoruz. Bulunan eserleri hemen restore edip ziyaretçilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Bu kapsamda özellikle Bizans dönemine ait kilisenin tabanındaki mozaikleri İl Özel İdaresi kaynakları ile ihalesi yapılarak son aşamaya gelindi. Orada farklı ihtiyaçlar doğdu. Bu yıl sonu itibariyle kiliseyi ziyaret edilebilecek şekle getireceğiz.”