Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edilmesi, 7 askerin de yaralanması ile ilgili terör saldırısında ihmal iddiaları güçleniyor. Silvan – Hazro ve Kup üçgeninde bulunan Dolapdere kırsalındaki tepenin yıllardır operasyona çıkan askeri birlikler tarafından ‘geçici üs bölgesi’ olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Çatışma bölgesinde mühimmat kalıntıları temizlenirken, üs olarak kullanılan alanda, geçmiş yıllarda operasyona çıkan askerler tarafından geriye bırakılan çok sayıda paslanmış, çürümüş konserve ve kola kutusu bulunuyor. Çatışmadan sonra teröristlerin attığı bombalarla çıkan yangında mp3 çalar ve USB kablosu gibi cihazların kalıntılarının olması, askerin çatışma bölgesinde çok rahat davrandığına işaret ediyor.
    Terör örgütü PKK saldırısında 13 askerin şehit olduğu üs bölgesinde ciddi ihmal izleri de var. Üs bölgesi olarak seçilen Sêmilî Tepesi’nde askerlerin konuşlandığını Dolapdere köyündeki en küçük çocuktan çevre köy ve mezralara kadar hemen herkes biliyor. Nedeni ise askerin, yıllarca o tepeyi her operasyona çıktığında üs olarak seçmesi. Bu da askeri birliklerin operasyona çıkarken İstihbarata Karşı Koyma çalışmalarına hiç dikkat etmediğini gösteriyor. Sêmilî Tepesi, ilk başta çevreye hâkim olarak görülmesine rağmen, etrafında alan hâkimiyetini sağlayacak daha yüksek tepelerin olmasına rağmen bu alanın neden seçildiği cevaplandırılması gereken bir soru olarak ortaya çıkıyor. Tepenin doğu tarafındaki yüksek arazinden bölgenin yoğun olarak ateş altına alındığı ise mevzilerdeki izlerden anlaşıyor.
    Üs bölgesinin batı tarafında ise nöbetçi askerlerin, çantalarının ipleriyle güneşten korunmak için çadır yaptığı göze çarpıyor. Bu çadırlarda askerlerin müzik dinlediği, yanmış mp3 çalar ve usb kablolarından anlaşılıyor. Çatışma bölgesi uzaktan ateş altına alınabilecek bir konumda bulunuyor. Bunun için oldukça hafif olan ve PKK’nın vazgeçemediği silahların başında gelen Bixi’yle üs bölgesinin yüksek tepelerden ateş altına alındığı, mevzi olarak seçilen yerlerde 5 metre uzağını göremeyen askerlere yaklaşıldığı anlaşılıyor. Dolapdere ile üs bölgesi arasında kalan yöne bakan iki mevzinin 5 metre uzaklığında çok sayıda kalaşnikov piyade tüfeğine ait boş kovanın olması da terör örgütü PKK militanlarının bölgeyi uzak ve yakından ateş altına aldığına işaret ediyor.

    ÇATIŞMA BÖLGESİ ASKERİ ALAN İLAN EDİLDİ
    Bazı gazetecilerin olaydan sonra çatışma bölgesine girerek, mühimmat kalıntısı ve mevzileri haber yapması üzerine, askerler mevzileri temizledi. Çatışma bölgesinde yanmış askeri kıyafetten, sırt çantasına kadar bölgede artık hiçbir emareye rastlanmıyor.
    Bu arada Dolapdere köyü sakinlerinin bölge gitmesi ve gazetelerde yer alması yetkililer harekete geçti. Kaymakamlık köyde yaşayan vatandaşları çağırarak onları bilgilendirdiğine dair belge imzalattı. Kaymakamlık köy halkına ‘Orası askeri bölge. Patlamamış mühimmat olabilir. Sakın gitmeyin.” dediği öğrenildi.