Taraf Gazetesi Muhabiri Mehmet Baransu, 'Aslan Paşanın kulakları' başlıklı haberi nedeniyle 'devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak' suçundan 10 yıla kadar hapisle yargılandığı davadan beraat etti.
Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın suç duyurusu ile başlayan soruşturma sonucu açılan davanın bugünkü duruşmasında karar çıktı. "Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in korgeneral rütbesi ile 2007'de istihbarat başkanlığı görevini yürüttüğü sırada, skandal bir olaya imza attığı ortaya çıktı. PKK'lıları dinleyeceğiz gerekçesiyle İsrail'den Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı'na (GES) alınan sistemle kamuoyunun yakından tanıdığı isimler dinlenmiş." iddialarını içeren haberi nedeniyle yargılanan Baransu hakkında beraat kararı verildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savcı Adnan Çimen, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verilmesini istedi. Mahkeme de sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurları bulunmadığı gerekçesiyle oybirliği ile beraatine karar verdi.

İDDİANAME
Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali tarafından hazırlanan iddianamede, Baransu imzalı 30 Ağustos 2010'da yayınlanan haberde devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgilerin açıklandığı yönünde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nca suç duyurusu yapıldığı ifade edildi.
İddianamede, söz konusu haberde, "Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in korgeneral rütbesi ile 2007'de istihbarat başkanlığı görevini yürüttüğü sırada, skandal bir olaya imza attığı ortaya çıktı. PKK'lıları dinleyeceğiz gerekçesiyle İsrail'den Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı'na alınan sistemle kamuoyunun yakından tanıdığı isimler dinlenmiş." ifadelerinin yer aldığı hatırlatıldı.
Gizli ibaresi taşıyan 'Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı' başlıklı İstihbarat Başkanı Korgeneral Aslan Güner imzalı belgenin gazetede yayınlandığı kaydedilen iddianamede, ayrıca bir aracın plakasının açıkça yayınlandığı ve fotoğrafların altında "İsrail'den alınan sistem, Ankara'da bir arabaya monte edildikten sonra 2000 kişinin telefonu dinlenerek kayıt altına alınmış" dendiği belirtildi. İddianamede, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın bu bilgilerin 'devletin güvenliği veya iç ve dış yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgiler' olduğuna dair yazıyı savcılığa gönderdiği anlatıldı.
Baransu hakkında devlet güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin ettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldığı ancak Baransu'nun bahse konu belgeleri temin ettiğine ilişkin delil bulunamadığı belirtildi. Baransu'nun bahse konu belgelerin yayınlanmasını sağladığı belirtilen iddianamede Baransu'nun 'devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi istendi.