Adana Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kazım Barışık, kazaların büyük bir çoğunluğunun öğrenim seviyesi düşük sürücülerden kaynaklandığını açıkladı.
Barışık, yaptığı yazılı açıklamada eğitim seviyesi yükseldikçe meydana gelen kaza sayısında da gözle görülür bir düşüş meydana geldiğini savundu.
Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumunun ortaklaşa hazırladığı “Trafik Kaza İstatistikleri” raporu verilerine göre, 2009 yılında “ölümlü ve yaralamalı olarak kayda geçen 111 bin 121 kazada toplam 4 bin 324 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Barışık, 201 bin 380 kişinin de yaralandığının belirlendiğini bildirdi.
İstatistiklere göre, kazaya karışan 141 bin sürücüden 123,7’sinin sürücü belgesinin bulunduğunun tespit edildiğini ifade eden Barış, sürücü belgesi olmadan araç kullanan 16 bin 360 kişinin kazaya karıştığını dile getirdi.
Barışık, şunları söyledi: “Sürücü belgesi bulunan ve kazaya karışan sürücüler ise, kaza istatistiğinin en tepesinde 72 bin 587 kazayla (B) tipi ehliyet taşıyanlar bulunuyor. Kaza yapan (B) tipi sürücü belgelileri 32 bin 229 kaza ile (E) tipi sürücü belgesi taşıyan sürücüler izledi. Trafik görevlilerinin, bin 93 kazada ‘sürücü belgesi belirlenemedi’ kaydı düşüğü 2009 yılında 16 bin 360 kişinin sürücü belgesi olmadığı halde trafiğe çıktıkları ve yaptıkları kazalarda 165’inin hayatını kaybetti. Meydana gelen 546 kazada ise başka ülkelerden sürücü belgesi almış sürücülerin oldukları görüldü.”
Barışık, istatistikte sürücülerin eğitim durumuna göre, yapılan incelemelerde ise kazaya karışan toplam sürücüler arasında ilkokul mezunlarının 42 bin 822 kazayla ilk sırada yer aldıklarını vurguladı.
Bunu 27 bin 215 ile lise ve 12 bin 752 kazayla da üniversite mezunlarının takip ettiğini aktaran Barış, bununda eğitim seviyesinin yükseldikçe kazalarda düşüş olduğunu açık bir şekilde gösterdiğini kaydetti. İçişleri ve Kültür Bakanlığına bir çağrıda bulunan Barışık, televizyonlardaki dizi filmler ile çeşitli reklam filmlerine insanları sıkmayacak gizli trafik bilgilerinin ve figürlerinin konulmasını önerdi.

TRAFİKLE İLGİLİ YOĞUN EĞİTİM VERİLMELİ
Kazaların yaklaşık 3’te birinin “yandan çarpma” nedeniyle yaşandığına işaret eden Barışık, Karayolları Trafik Kanununda yapılan değişiklikle sadece 5 yıllık temel eğitimi (ilkokul) olanların ehliyet sahibi olabilmeleri için belirlenen sürenin 5 Temmuz 2011 tarihinde sona erdiğini hatırlattı.1996 yılında Karayolları Trafik Kanununda yapılan değişiklikle, ehliyet alabilmek için 8 yıllık temel eğitim (ilköğretim) mezunu olma şartının başladığını söyleyen Barışık, “Bu süre içinde ehliyet almayan ilkokul mezunları Halk Eğitim veya Açık öğretim aracılığı ile ilköğretimi bitirmek zorundalar. Bizim önerimiz bu vatandaşlarımıza trafik’le ilgili daha yoğun bir eğitim verilmesidir. İstatistiklerde de ğörüldüğü gibi meydana gelen kazaların büyük bir bölümü ilkokul mezunları tarafından yapılmıştır. Bu olumsuz tablonun önüne ancak iyi bir trafik eğitimi verilerek önüne geçileceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.