Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, bir kamu kurumda Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan kişinin, kurumda çalışan bir İnsan Kaynakları Daire Başkanı'na istifa etmesi için psikolojik baskı yaptığını tespit etti.
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 3 Mart tarihinde bir kamu kurumunda yaşanan olayla ilgili olarak psikolojik baskı yapıldığına karar verdi. Etik Kurulu, 3 Mart tarihinde çalıştığı iş yerinde kendilerine istifa etmeleri için psikolojik baskı yapıldığı gerekçesiyle yapılan bir başvuruyla ilgili kararını kurumu ve kişi ismi vermeden açıkladı.
Etik Kurulu'ndan verilen bilgiye göre bir kamu kurumunda insan kaynakları daire başkanı olarak çalışan bir kişi, kurumun yöneticisinin, “İnsanlara, Müslümanlara zarar vermeyin, bu iş böyle gitmeyecek, hemen istifanı istiyorum” dediğini aktardı. Daire başkanı istifa etmeyince kronik rahatsızlığı olmasına rağmen aynı yönetici tarafından 3-5 ili kapsayan görevlendirmelerle şehir dışına gönderildiğini belirtti. Aynı kurumda hukuk müşaviri olarak çalışan kişi de kurumun yöneticisinin, bir yönetim kurulu üyesinin yönetim kurulu üyeliğinin düşeceği yönünde hukuki görüş belirtmesini istediği iddiasıyla Etik Kurulu’na başvuruda bulundu.
    Etik Kurulu, yapılan başvurularla ilgili olarak yapılan incelemede, İnsan Kaynakları Daire Başkanı olarak görev yapan görevlinin iddia ettiği gibi 6 ili kapsayacak şekilde görevlendirme yapıldığını tespit etti. Kurul, daire başkanının istifasının istendiği yönünde ise resmi bir kayıta ulaşamadı.
    Kurul, Hukuk Müşaviri’nin bir yönetim kurulu üyesinin üyeliğinin düştüğüne dair yazı istendiğiyle ilgili de somut bir delile ulaşamadı.
    İnsan Kaynakları Başkanı’nın altı ile görevlendirilmesi, bunun üzerine başvuru sahibinin rapor alması, rapor sonrasında yeniden il dışına görevlendirilmesini psikolojik taciz olup olmadığını inceleyen Etik Kurulu, “Bir işlemde psikolojik taciz olabilmesi için; üstleri, astları, meslektaşları, diğer kamu görevlileri ve hizmetten yararlananlara karşı sürekli ve sistematik olarak, aşağılama, küçümseme, yıpratma, bezdirme, hakkında dedikodu yayma, dışlama, kişiliğini ve saygınlığını zedeleme, kötü muameleye tabi tutma, özel hayatına müdahale, yıldırma ve benzeri unsurlardan birinin veya birkaçının yer almasının yeterli” olduğunu hatırlattı.
    Etik Kurulu kararında, İnsan Kaynakları Daire Başkanı olan başvuru sahibinin, ilgili mevzuat gereğince Kurum’un Stratejik Yönetim kapsamında yer alan konularda Strateji Geliştirme Birimi yerine, üst yönetici olarak 6 ili kapsayan ve 17 gün süreli görevlendirilmesi, sağlık raporunda belirtilen bel rahatsızlığı nedeniyle seyahate elverişli olmadığı teşhisine rağmen, raporun bitimi ile birlikte görevlendirmenin yenilenmesi ve bu süre içerisinde İnsan Kaynakları Başkanlığı görevinden belirli bir süre uzakta kaldığı hatırlatıldı. Etik Kurul, Yönetim Kurulu Başkanı'nın takdir yetkisini kurumsal işbölümüne ve temel fonksiyonlarındaki ilkelere uygun olarak kullanmadığı, yönetici personel üzerinde psikolojik yıldırma ve baskı niteliğinde işlem yaptığı ve bu çerçevede Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 10. maddenin son fıkrasında düzenlenen ‘Yönetici ve denetleyici konumunda bulunan kamu görevlileri, keyfi davranışlarda, baskı, hakaret ve tehdit edici uygulamalarda bulunamaz…’ hükmü ile 11. maddesinde düzenlenen ‘Kamu görevlileri, üstleri, meslektaşları, astları diğer personel ile hizmetten yararlananlara karşı nazik ve saygılı davranırlar…’ hükmüne aykırı davrandığına karar verdi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN GENELGE YAYINLAMIŞTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mart tarihinde iş yerindeki psikolojik baskının önlenmesi için genelge yayınlamıştı. Başbakan Erdoğan’ın 19 Mart tarihinde yayınlanan genelgesinde, “Bütün çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak durmaları gerektiğini” ifade etmişti.

İSİM KARARTILARAK KARAR AÇIKLANACAK
Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanan kararları, isimler karartılarak internet sitesinden yayınlama kararı aldı. Etik Kurulu, kararları isim karartarak yayınlamasına gerekçe olarak ise kamuda etik kültürünü yerleştirmek, kurul tarafından verilen etik ihlal kararlarını kamu görevlilerine rehberlik etmesini sağlamak olarak açıkladı.