Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Ankara Düşünme ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bulut, Türkiye’nin enerjisinin boşa harcanmasını isteyenler olduğunu belirterek, “Bu coğrafyalardan çok iyi yetenekli Türk ve Kürt vatandaşlar çıktı. Bize düşen kendi içimizde birlik olmak ve gençlerimizi aydınlatmaktır.” dedi.

Batman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından 'Osmanlı-Avrupa Ekonomik İlişkileri' konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Mehmet Bulut katıldı.

“OSMANLI TECRÜBESİNİ EN İYİ ABD KULLANIYOR”
Prof. Bulut, Osmanlı tecrübesini en iyi şekilde kullananın ABD olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Osmanlı’nın yıkılma sürecinde, Türk çocuklarına yıllarca ekonomik nedenlerle yıkıldığını söylediler, bu tez doğrultusunda Osmanlı'nın yıkıldığına inanmıyorum çünkü Osmanlı siyaset olarak yanlış yönlendirildi ve Osmanlı’yı durdurulmuş bir medeniyet olarak tanımlıyorum. Benim temel çalışma konularımdan biri de bu alandır. 1500-1920’lere kadar olan Osmanlı-Avrupa ilişkileri tezimin konusudur. Osmanlı’nın, sanayi devrimine ayak uyduramadığından dolayı yıkıldığı tezi de yalandır. Osmanlı, siyasette başarısız olunca yıkılmıştır, Sanayi devrimi İngiltere’yi imparator yapmıştır. Sosyal bilimlerde Türk çocuklarına öğretilen paradigmalar gözden geçirilmelidir çünkü çelişkiler vardır. Belli sınıfların zengin olmasından çok milletin zengin olması fikriyle yola çıkan bir Osmanlı İmparatorluğu olmuştur. Osmanlı, ekonomide merkeziyetçiydi. Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra Osmanlı’nın durakladığını söylerler, aslında bu tez yanlış ve uydurmadır; çünkü o dönemde bir toprak kaybı yaşanmamıştır.”

“BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN BALKON KONUŞMASI FANUSU KIRMIŞTIR”
Türkiye’nin fanus içinde durdurulmuş bir ülke yapılmak istendiğine de dikkat çeken Prof. Bulut, “Fanusu parçalayıp, mağlup olmuş bir medeniyet yaftalamasıyla küçük görülmüş bir millet olmadığımızı anlatmalıyız. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşması, bence buna en güzel örnektir. Başbakan, bir medeniyet olduğumuzu, balkon konuşmasında çok güzel bir şekilde ifşa etmiştir ve bu, fanusu kırmak için de önemli bir adımdır.” diye konuştu.
    Verdiği konferansta, Avrupa’nın hasta olduğuna da gönderme yapan Prof. Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa bugün hasta, ekonomik krizlerle boğuşuyor, Avrupa’nın ekonomisi hastadır. Avrupa’nın bugün Türkiye’ye ihtiyacı vardır. Türkiye bugün çok önemli bir konumdadır. Yıllarca Türkiye’nin enerjisini kendi içinde boşa harcatanlar oldu. Bizler yetenekleriyle var olan bir nesiliz. Güçlü bir milletiz. Bizleri iç meselelere yöneltmek isteyenlerden dolayı içimizde durdurulduk. Gençlerimizi aydınlatmalıyız. Bizler Osmanlı’nın medeni, başarılı bir imparator olduğunu söylediğimizde, bizlere hep hayalci yaftalaması yapıldı ama Osmanlı’nın başarısını Avrupalı kaynaklar açıkça beyan ediyor.”
    Konferans sonrasında, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, yaptığı konuşmalardan ötürü Prof. Dr. Bulut’a teşekkür plaketi vererek, “Adam gibi adam bir konferans oldu.” dedi.