Acıbadem Kocaeli Hastanesi Diyetisyeni ve Beslenme Danışmanı Ercan Kaplan, sıcak yaz günlerinde ve bir hafta sonra başlayacak Ramazan ayında bol bol su tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kaplan, tansiyon ve kalp hastalarının sıcaklarda dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
    Ercan Kaplan, Meteorolojik verilere göre Türkiye genelinde son bir haftadır mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarının, Ramazan ayında 5–6 derece daha artacağını belirtti. Gelecek hafta Afrika sıcaklarının etkisini artıracağının açıklandığını kaydeden Kaplan, özellikle kalp ve tansiyon hastalarını bol su içmeleri konusunda uyardı.
    Yaz aylarındaki sıcak hava ile birlikte terleme yolu ile vücutta aşırı su kaybının yaşandığına dikkat çeken Kaplan, vücudun kaybettiği suyu geri kazanması için günlük olarak 2,5 litre su tüketilmesinin şart olduğunu vurguladı.
    Kaplan, vücuttaki su oranının yüksek kalabilmesi için idrar söktürücü olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade etti.
    Kaplan, şu tavsiyelerde bulundu: “Susuzluğu tetikleyen, idrar söktürücü özelliği olan maydanoz gibi yeşil çay gibi şeylerden uzak durulmalı. Bunlar idrar sökümünü çok tetikliyor. Koyu çay idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bunlardan biraz uzak durmak lazım. Bunlar bu dönemde fazla tüketilememeli.”
    Sıcak yaz günlerinde susuzluktan en fazla tansiyon ve kalp hastalarının etkilendiğine dikkat çeken Kaplan, bu hastaların uzun süre susuz kalmamaları gerektiğini hatırlattı.
    Kaplan, “Böbrek hastalarında yine aynı durum var. Bu nedenle bu hastaların susuz kalması harabiyetlere sebep oluyor. Bu hastaların da bol bol su tüketmesi lazım.” uyarısında bulundu.