Atina’da yaşayan Margarita Karmiri Marselou, babasının 1922 yılında ayrıldığı İzmir'İn Bornova ilçesindeki evini bulmak için Bornova Belediye Başkanı amil Okyay Sındır’dan epostayla yardım istedi. Marselou'yu ailesiyle birlikte Bornova’ya davet eden Sındır, evin bulunmasını sağladı. Marselou, bu durum karşısında gözyaşlarını tutamazken evin bahçesinden aldığı toprağı, babasının mezarına koymak üzere Atina’ya götürdü.
Hüzünlü öykü, mübadele sonucu Marselou ailesinin Yunanistan'a göç etmesiyle başladı. Küçük oğul Vasileios Marselos, İzmir’i ve evlerinin bulunduğu Bornova’yı hiç unutamadı. 1980’li yıllarda ölen Marselos, kızı Margarita’ya, çocukluğunun geçtiği evi bulmasını ve oradan getireceği toprağı mezarına koymasını vasiyet etti. Bu vasiyeti unutmayan Margarita Karmiri Marselou da Başkan Sındır'dan yardım istedi. Eşi ve iki çocuğuyla birlikte Bornova’ya gelen Marselou, misafiri olduğu Sındır'la birlikte eski fotoğraflar yardımıyla sokak sokak dolaşarak babasının eski evini aradı ve buldu.
Türk ve Yunan toplumlarının kültür olarak birbirine çok yakın olduğunu söyleyen Başkan Sındır, “Benim de ailemin bir tarafı, Yunanistan’ın Drama kentine dayanıyor. Birçok şarkımız, yemeğimiz ve geleneğimiz neredeyse tıpatıp aynı. Marselou ailesi de zaten 1922 yılına kadar Bornova’nın sakini olmuş. Mübadele kararı nedeniyle Yunanistan’a gitmişler fakat gönülleri hep burada kalmış.” dedi.
Tarif edilemez bir sevinç yaşadığını belirten Margarita Merselou da şöyle konuştu: “Babam, bize hep Türkiye’yi ve özellikle Bornova’yı anlatırdı. Bu hatıralarla büyüdük. Ölmeden önce bana, mutlaka Bornova’ya gidip 1922’ye kadar yaşadığı evi bulmamı vasiyet etti. Belediye Başkanı’na email gönderdim ama beni dikkate alacağına ihtimal vermiyordum. Çok yardımcı oldu. Yunanistan’da belediye başkanlarının yanına bile yanaşamazsınız, Başkan Sındır ise bizi misafir etti, birlikte sokak sokak evi aradı. Kendisine çok teşekkür ediyorum.”