Bayrampaşa’da bulunan çevik kuvvet grup amirliğine giden askerler görevli polisler tarafından gözaltına alındı.



Darbe girişimi sonrası Bursa’da binlerce kişi sokağa çıkarken Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş, iddiaya göre darbe girişiminden sonra komutanlığa gelerek kendisine sıkıyönetim komutanı sorumluluğu verildiğini belirterek toplantı yapmak istedi. Bu sırada devreye giren Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, “Ben kanunsuz emri tanımıyorum. Burada sorumluluk bende” diyerek Albay Yurdakul Akkuş’u dışarı çıkardı.

Tümgeneral Saldık daha sonra Bursa Valisi İzzettin Küçük ile görüştükten sonra İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş’un gözaltına alınması talimatını verdi. Bu gelişmenin ardından Albay Yurdakul Akkuş, Osmangazi Liçe Jandarma Komutanlığı’nda gözaltına aldı. Ardından polis ekiplerine teslim edildi.
Bursa’da yaklaşık iki yıldır görev yapan Albay Yurdakul Akkuş’un tayini Ankara’ya çıkmıştı.



TUĞAMİRAL DA GÖZALTINA ALINDI

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan hakkında darbe girişimi suçlamasıyla gözaltı kararı aldı.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım tarafından verilen gözaltı kararı İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi. Yazıda şöyle denildi:

“15.07.2016 günü saat 22.30 sıralananda Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Nejat Atilla Demirhan, İl Emniyet Müdür Vekili Yakup Usta ve Jandarma Albay Mustafa Bakçepınar’ı arayarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülke yönetimine el koyduğunu ve kendisinin de sıkıyönetim garnizon komutanı olduğunu belirtilerek Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve İlçe Kaymakamlarının gözaltına alınmasına karar verdiğini belirterek Türk Ceza Kanunu’nun 309’uncu Maddesindeki Anayasayı İhlale Teşebbüs ve Türk Ceza Kanunu’nun 312’inci Maddesindeki Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyetini Ortadan Kaldırmaya ve Görevlerini Yapmasını Kısmen veya Tamamen Teşebbüs ettiği, bu nedenle; Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve bununla birlikte bu suçlara iştirak eden tüm kişilerin CMK’nın 90-91 ve devamı maddeleri gereğince gözaltına alınmasına ve gözaltına alınan kişilerin Cumhuriyet Başsavcılığında hazır edilmesi rica olunur.”