Başkent’te Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi bir grup, Doğu Türkistan’da katledilen 20 Türk’ü anmak için Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yaptı. Burada toplanan grup Çin bayrağını ve Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun resmini bulunduğu dövizi ateşe verip, elçilik önüne siyah çelenk bıraktı.
Elçilik önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik gruba Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve yönetim kurulu üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşları destek verdi. “Katil Çin Doğu Türkistan’dan defol”, “Doğu Türkistan 62 yıldır Çin işgalinde” pankart ve dövizleri taşıyan grup, “Uyan diren özgürleş”, “Her gün isyan her gün Türkistan” sloganları attı.
Grup üyeleri daha sonra Çin bayrağını ve Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun resminin bulunduğu dövizi ateşe verdi. Eylemciler, yere düşen dövizi tekmeledi. Grup adına konuşan Derneğin Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil, Doğu Türkistan’ın 61 yıldır her türlü katliama maruz kaldığını ve yıllardır Uygur Türk’lerinin durumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Çin’in bu tutumunu bir an önce durdurmasını isteyen Efendigil, dünyanın da bu vahşete dur demesi gerektiğini belirtti.
Grup yöneticileri ve Kamu-Sen Başkanı Koncuk, açıklamanın ardından elçilik önüne siyah çelenk bıraktı. Yöneticilerin elçilik önüne çelenk bırakması sırasında polis barikatı önünde bekleyen eylemcilerden bazıları elçiliğe taş fırlattı.
Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen eylem, çelengin bırakılmasının ardından son buldu.