CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni ile ortak basın toplantısı düzenledi.



Konuşmasına davetlileri selamlayarak başlayan Erdoğan, "Birlik ve dayanışma olmadan adalet ve barış inşa edilemez. Birlik anlayışımızı altını çizerek ifade ediyorum 'Kesrette vahdet' ilkesi üzerine kurmamız gerekiyor. Farklılıklarımızla beraber birlik olmayı başaramadan Müslümanlar olarak yaşadığımız sıkıntıları aşamayız. Barış ve adalet sütunları üzerine yükselen bir medeniyetin mirasçılarının bugün daha çok iç savaşlar, silahlı çatışmalar, mezhep taassubu ve terörle anılıyor olması gerçekten üzüntü verici. Dikkat edersek şu anda en büyük çektiğimiz sıkıntı nedir? 3 tane burada ara başlık görüyoruz.

Bunlardan bir tanesi mezhepçiliktir, bir diğeri ırkçılıktır, bir diğeri de terördür. Ve İslam dünyasının içinde olduğu bu mezhepçilik tahribatını, ırkçılık tahribatını bir diğer tarafta da terör olayı bunlar bizi ciddi manada zayıflatmakta ve kan kaybına neden olmaktadır. Burada özellikle bir şeyi vurgulamakta fayda görüyorum. Dikkat edin mezhepçilikte ölen öldüren…

Ölen Müslüman ve tekbir getirerek ölüyor, Allah-u Ekber diyerek ölüyor. Öldüren, o da Allah-u Ekber diyerek öldürüyor. Bu ne menem iştir. Dün de konuşmamda söyledim. Biz mezhepçilik noktasında ne Şii dinindeniz ne Sünni dinindeniz. O başka bir şey. Bizim tek dinimiz var, İslam. Ben Müslümanım. Diğerleri birer yol olabilir. Ona saygı da duyarız. Ama İslam'ı asla tartıştırmayız. Yeni yeni yollar aranması gibi bu tür fitne unsurlarının içerisine giremeyiz. Oralarda rol alamayız" dedi.

"HERKESİN KAVMİNE SAYGI DUYARIZ"

Erdoğan, "İkincisi ırkçılık dedim. Rabbim bizleri kavimler halinde yarattı. Herkesin kavmine saygı duyarız. Dünyada ne kadar kavim ve ırk varsa hepsine saygı duyarız. Ama bir ırk diğer ırka üstünlük mücadelesine girerse bu da bir fitnedir. Ve bunlar bizi böler parçalar bizi vicdan da uzaklaştırır, insanlıktan da uzaklaştırır. Hele hele İslam'ın içerisinde bu ırkçılık fitnesi yaygınlaştırılsa bu aynı zamanda da bir beladır" diye konuştu.

"İSLAM ADINA YAPTIKLARINI SÖYLÜYORLAR"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir diğeri de terördür. Şuanda terör belasının insanlık bedelini ödüyor. İşte kendi ülkemizde yaklaşık 35 yıldır biz terörle mücadele ediyoruz. Ve kaybettiğimiz insan sayısı ortada. Maddi bedel ortada" dedi.

Erdoğan, "Ama bu ne yaptı kendi içinden yeni terör örgütleri doğurdu. PKK'nın içinden doğan bir tanesi PYD'dir, bir diğeri YPG'dir. Bakın şimdi Rusya açıklama yapıyor 'Evet biz PYD'yi silahlandırıyoruz' diyor. Bu gerçekler ortada ve Moskova'da kendilerine ofis açtırıyor. Kimlerin terör örgütlerin yanında yer aldığı artık gizlenmiyor, açık net ortada. 

Biliyorsunuz DAİŞ terör örgütü Irak'tan başladı, Suriye'de yaygınlaştı şimdi de dünyanın değişik ülkelerinde, kıtalarında yer alıyor. İşte Boko Haram bunlar hep birlikte gelişiyor. Oralarda da ciddi manada tahribatlar meydana getirdi. Ama sorduğunuz zaman bunu İslam adına yaptıklarını söylüyorlar. Bunların İslam ile alakası yok. Zira bizim dinimiz bir barış dinidir" dedi.

İİT'NİN ASLİ GÖREVİ...


İslam İşbirliği Teşkilatı'nın asli görevinin dünyanın her köşesindeki Müslümanların sorunlarıyla ilgilenmek olduğunu belirten Erdoğan, "Dünyada yaşanan insani dramların, krizlerin büyük kısmının Müslümanların yoğunlukta olduğu coğrafyalarda vuku bulduğu da bir gerçektir. Bunun üzerinde de özellikle durmamız lazım. Acaba niçin halkı Müslüman olan ülkelerde bu terör yaygınlaşıyor. Acaba bunun arkasında kimler var, hangi unsurlar, hangi ülkeler var? Niçin bunlar halkı Müslüman olan ülkelerde yaygınlaşıyor. Bunu da sorgulamamız lazım" ifadelerini kullandı.

"EN ÖNEMLİ ADIMLARDAN BİR TANESİ 10 YILLIK EYLEM PLANI OLMUŞTUR"


Genel Sekreter İyad Medeni ise, "Burada onaylanan en önemli adımlardan bir tanesi 10 yıllık eylem planı olmuştur. Çok önemli bir eylem planı. 10 yıl boyunca yapılması gerekenleri içinde barındıran bir plan. Yine önemli bir mesele de Filistin meselesi. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Filistin içerisinde birliğin tesisi ve uzlaşının olabilmesi yönünde çabaları mevcuttur" şeklinde konuştu.