Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Norveç’te meydana gelen terör saldırısını kınayarak, “Her tür terörist saldırılar üzerinde yeterli bir muhakemeye ihtiyaç duymaksızın kolaycı bir şekilde İslam’la ve Müslümanlarla ilişkilendiren yaklaşımların artık bu meş'um olayla birlikte hiçbir geçerliliği kalmamıştır.” dedi.
        Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 22 Temmuz Cuma günü Norveç'te meydana gelen saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Görmez, katliamdan duyduğu acıyı ve hüznü Norveç halkı ve tüm insanlık ailesiyle paylaştı.
        Bu tür eylemlerin maliyetinin kaybedilen masum insanlarla sınırlı olmadığını ifade eden Görmez, “Bu eylemler, insanlığı hedef almakta, ortak değer ve idealler etrafında kurumsallaşan huzur arayışını da tehdit etmektedir.” dedi.
        Farklılıklara, değişik yaşam tercihlerine karşı sınır tanımaz bir öfkeyle harekete geçen bu ruh halinin yeniden ve kararlı bir şekilde ele alınması gerektiğini kaydeden Görmez, “Kendini, farklı olanı dışlama, gözden düşürme ve onların hayatlarını karartma noktasında görevli sayan bu insanları yetiştiren mevcut müfredatı hatta topyekün insan yetiştirme düzenlerini sorgulamanın zamanı gelmiştir. Aksi takdirde bu ihmal tüm insanlığın felaketi olacaktır.” ifadelerini kullandı.
        Görmez, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Öte yandan, her tür terörist saldırıları üzerinde yeterli bir muhakemeye ihtiyaç duymaksızın kolaycı bir şekilde İslam’la ve Müslümanlarla ilişkilendiren yaklaşımların da artık bu meş'um olayla birlikte hiçbir geçerliliği kalmamıştır. Bu vesileyle hayatlarını kaybedenlerden duyduğumuz üzüntüyü bir kere daha ifade ederken bu başsağlığını sadece Norveç halkına değil tüm insanlığa sunmamız gerektiğini düşünüyor, bu tür acıları bir daha yaşamamaları için Yüce Allah’a dua ve niyazda bulunuyorum.”